Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

9 december 2008

Aankondiging

10 december 2008

het Plein, Den Haag

60 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, 60 jaar Palestijnse vluchtelingen

Om aandacht te vragen voor het lot van de Palestijnse vluchtelingen organiseert United Civilians for Peace op 10 december een actie op het Plein voor de Tweede Kamer, waarbij voorbijgangers een ansichtkaart kunnen schrijven aan Palestijnse vluchtelingenkinderen. Met de kaartenactie wordt een openlucht fototentoonstelling afgesloten, die United Civilians for Peace van 1 tot 10 december op het Plein heeft georganiseerd. Deze tentoonstelling bestaat uit 20 foto's van kinderen uit Palestijnse vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever, samen met hun grootouders.

Voorbijgangers en bezoekers van de fototentoonstelling worden op 10 december gevraagd een persoonlijke boodschap op een ansichtkaart te schrijven om één van de kinderen uit de tentoonstelling een hart onder de riem te steken. Op de voorkant van de kaart zijn alle 20 vluchtelingenkinderen uit de tentoonstelling afgebeeld. De leukste boodschappen worden vertaald en opgestuurd naar de vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever waar de kinderen wonen.

Deze actie vormt de afsluiting voor de openlucht fototentoonstelling die sinds 1 december te zien is op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag. De tentoonstelling bestaat uit 20 grote foto's (1.20 meter bij 1.20 meter) van Palestijnse vluchtelingenkinderen, steeds afgebeeld met een grootmoeder of grootvader. De kinderen zijn afkomstig uit zeven vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever: Amari, Aroub, Balata, Deheishe, Aida, Azza en Qalandia.

Dit jaar is het precies 60 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd aangenomen. 2008 is daarnaast ook het jaar waarin de Palestijnse vluchtelingenkwestie al 60 jaar duurt. Tot op de dag van vandaag woont een groot deel van de Palestijnse vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen, zonder vooruitzicht op rechtsherstel.

Palestijnse vluchtelingen vormen de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. Er zijn meer dan 4 miljoen vluchtelingen geregistreerd bij UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Als daar de niet-geregistreerde vluchtelingen bij worden opgeteld, overstijgt het totale aantal vluchtelingen de 7 miljoen.

De tentoonstelling is een actie van United Civilians for Peace, die wordt gesteund door Cordaid, Defence for Children International-afdeling Nederland, ICCO, IKV Pax Christi, Oxfam Novib en Stichting Vluchtelingenwerk.

Noot voor redactie,