Ingezonden persbericht


Schriftelijke vragen van de heer P. Zwanenberg en mevrouw N.R. Schipper (ingekomen 10 december 2008)

Tijdens de begrotingsbespreking 2009 heeft GroenLinks haar zorgen geuit over de uitvoering van het Masterplan Voortgezet Onderwijs. De steeds weer nieuwe inzichten die met name bij de schoolbesturen ontstaan ten aanzien van tijdelijke locaties en de heroverweging van leerconcepten zorgen ervoor dat bij het masterplan zowel de vertraging als de kosten steeds verder oplopen. GroenLinks heeft haar zorgen geuit over de spanning tussen het masterplan en de verplichting van de gemeente tot huisvesting van scholen alsmede de veranderende en toenemende wensen van de schoolbesturen over huisvesting.

Tot voor kort was de inzet van het college (en de schoolbesturen) gericht op renovatie van het Gerrit Rietveld college. Zo staat in de nieuwsbrief Masterplan Onderwijs van augustus 2008 te lezen dat de renovatie "is uitgesteld vanwege een heroverweging van het onderwijsconcept door het schoolbestuur." Bij de 5e voortgangsrapportage Masterplan VO (november 2007) heeft de gemeenteraad ingestemd met een verhoging van de reservering tot 5.550.900 euro voor de renovatie van het Gerrit Rietveldcollege. Wethouder den Besten heeft tijdens de begrotingsbespreking aangegeven dat het tekort op het masterplan voortgezet onderwijs nul is.

Op donderdag 27 november kwam het college met het persbericht: 'Nieuw schoolgebouw voor Gerrit Rietveld College'. Redenen voor de nieuwbouw zijn het nieuwe onderwijsconcept van de school en de langere levensduur van een nieuw gebouw. In dit persbericht geeft het college aan dat om het nieuwe schoolgebouw financieel mogelijk te maken er woningbouw nodig is. Op het sportveld naast de huidige school komt daarom het nieuwe schoolgebouw, op de locatie van de huidige school komen woningen.

In de vorige collegeperiode zijn in het kader van Geen poen voor Groen de verdienlocaties in de stad geschrapt. Men besloot dat groen te belangrijk was in de wijken om deze vol te bouwen.


1. Wanneer heeft het schoolbestuur (willibrord stichting) haar resultaten van de heroverweging van het onderwijsconcept kenbaar gemaakt bij het college?
2. Welke conclusies heeft het college getrokken naar aanleiding van deze heroverweging ten aanzien van het onderwijsconcept?
3. Op welke punten kwamen de conclusies van het college overeen met de conclusies van de andere schoolbesturen?
4. Is er al een programma van eisen opgesteld voor het nieuwe schoolgebouw?
5. Wat zijn de geschatte kosten voor de nieuwbouw van het Gerrit Rietveldcollege?
6. Wie is de eigenaar van het sportveld naast de school?
7. Wat is de geschatte opbrengst van verkoop van het sportveld ?
8. Wat is de geschatte opbrengst voor de gemeente van de woningbouw?
9. Is het college het met GroenLinks eens dat bebouwen van het groen hier een trendbreuk is?
10. Wordt er elders in de wijk groen gecompenseerd?
11. Vindt het college niet dat zij de raad uitvoerig en volledig moet informeren over haar besluit tot gebiedsontwikkeling Winklerlaan?
12. Zeker voordat zij de bewoners op 11 december informeert over de gebiedsontwikkeling Winklerlaan?

---- --