Technische Universiteit Delft

Woningkenmerken functioneel voor het bereiken gewenste doelen en waarden woonconsument.

Nieuw conceptueel en methodologisch kader voor studie naar betekenis voorkeuren voor woningkenmerken.

In Nederland zijn de afgelopen vijftig jaar de relaties tussen woonvoorkeuren, factoren op macroniveau en factoren op microniveau vaak onderzocht. Huizenmarkt, economische situatie, leeftijd, inkomen en samenstelling van het huishouden stonden centraal, maar er werd relatief weinig aandacht besteed aan de cognitieve factoren op microniveau zoals doelen, functies en waarden.

"Woningkenmerken worden beschouwd als functioneel voor het bereiken van doelen en waarden die mensen nastreven. De betekenissen die mensen toekennen aan hun woonvoorkeuren, dragen bij aan de functionele verklaring van die voorkeuren". Tot deze conclusie komt Henny Coolen in zijn promotieonderzoek "The meaning of dwelling features; conceptual and methodological issues" waarin hij de woonwensen van de consument centraal stelt.

Onderzoeksmethodologie

In tegenstelling tot de min of meer gangbare praktijk, onderzocht Coolen niet alleen wat woonconsumenten wensen, maar ook waarom ze dat willen. Wat is de rol van achterliggende motieven van woonvoorkeuren? "Verhuisredenen" is de meest onderzochte cognitieve factor, maar belicht slechts één aspect van de motieven die mensen kunnen hebben. Er is weinig bekend over de relaties tussen cognitieve factoren zoals waarden, doelen en functies aan de ene kant en woonvoorkeuren aan de andere kant. Het onderzoek resulteerde in een conceptueel en methodologisch kader waarmee de betekenis van voorkeuren voor woningkenmerken kan worden bestudeerd. Dit kader is tevens het fundament voor een ander promotieonderzoek. In 2009 promoveert Janine Meesters op de verdere empirische uitwerking van het door Coolen ontwikkelde onderzoekskader.

Het onderzoek van Coolen werd gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Sustainable Urban Areas (SUA) en Bsik.

Henny Coolen, 2008," The meaning of dwelling features; conceptual and methodological issues, ISBN 978-1-58603-955-4

Noot aan de redactie/