Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 344 HZ
Datum: 10 december 2008

Frieslab: nieuwe structuur voor betere zorgverlening Fryslân pilot voor driejarig zorgexperiment

In Fryslân wordt een experiment gestart om de wetgeving voor zorgverlening beter af te stemmen op de behoeften van de cliënt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil samen met de provincie, de Friese gemeenten en De Friesland Zorgverzekeraar kijken naar mogelijkheden voor verbetering. Dat doen ze in een driejarig experiment genaamd Frieslab.

Frieslab kan gezien worden als een werkplaats waar wordt gekeken welke knelpunten er in de huidige structuur van zorgwetten zitten. Momenteel is de zorgverlening geregeld in verschillende wetten, zoals de AWBZ en de WMO. Het komt voor dat mensen, door de grenzen van de wetten, niet de zorg of ondersteuning kunnen krijgen die ze het liefst zouden willen. De partners in Frieslab gaan onderzoeken hoe de zorgverlening binnen de huidige wetgeving geoptimaliseerd kan worden en ze zoeken naar oplossingen voor de knelpunten die ze signaleren. Staatssecretaris Bussemaker wil de resultaten van Frieslab onder andere gebruiken voor het vormgeven van de AWBZ in de toekomst.

Een voorbeeld: een echtpaar van 80 woont nog zelfstandig. Zij heeft zorg nodig, maar wil het liefst door haar man verzorgd worden. Hij wil dit wel doen, maar dan hebben ze wel een hulp in de huishouding nodig om de huishoudelijke taken te doen. Dat wordt hem namelijk dan teveel. De zorg wordt geregeld in de AWBZ, die wordt gecoördineerd door het zorgkantoor, de huishoudelijke hulp wordt geregeld in de WMO, die door de gemeente wordt gecoördineerd. Door een goede samenwerking tussen de verschillende zorgverleners is een oplossing op maat mogelijk.

Waarom Fryslân
Het ministerie koos voor Fryslân als pilotgebied omdat er slechts één zorgkantoor actief is in de provincie. Ook zijn er al goede overlegstructuren tussen gemeenten, zorgkantoor, zorgverzekeraar, provincie, woningcorporaties en dienst- en zorgverleners. Dat maakt de voorwaarden om succesvolle projecten te starten gunstiger. Bovendien lopen er in Fryslân al enkele vernieuwingsprojecten op het terrein van wonen, zorg, welzijn en leefbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan Foar Elkoar, Omkeer 2.0, Skewiel en Mienskipssoarch.

Looptijd en uitkomsten
Op 10 december ondertekenden de Vereniging Friese Gemeenten, De Friesland Zorgverzekeraar, de provincie Fryslân en het ministerie van VWS de samenwerkingsafspraken voor de pilot. Die kent een looptijd van drie jaar, van 2009 tot 2012. Elk jaar wordt bezien of de resultaten voldoende aanleiding vormen om het project door te zetten. De pilot moet het ministerie van VWS inzicht geven in kansen en knelpunten binnen de huidige wet- en regelgeving.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Communicatie van de provincie Fryslân, tel. 058 - 292 5735. Dit persbericht is ook te vinden op Internet: www.fryslan.nl.