Gemeente Sittard-Geleen


Werkbezoek Regio Westelijke Mijnstreek

Bedrijvigheid regio als economische motor van Zuid Limburg

Westelijke Mijnstreek, 10 december 2008 - Raadsleden, burgerraadsleden, collegeleden en statenleden uit de regio Westelijke Mijnstreek hebben op 10 december een werkbezoek gebracht aan Maastricht Aachen Airport (MAA) en Chemelot. Dit werkbezoek stond in het teken van sterkere verbinding tussen de regio en het Nationaal Stedelijk Netwerk. Op MAA werd de Maintenance Boulevard, een samenwerkingsverband vliegtuigonderhoudsbedrijven, Leeuwenborg opleidingen en de luchthaven, bezocht en toegelicht door Jan Tindemans (bestuursvoorzitter MAA). De partijen werken gezamenlijk aan het realiseren voor een totaaloplossing van vliegtuigonderhoud en bijbehorende opleidingen. Bij het bezoek aan Chemelot heeft directeur Ger Wagemans de ontwikkeling van met name de Research & Business-Campus toegelicht. Een ontwikkeling waarmee vele honderden miljoenen euro's zijn gemoeid de komende jaren. De eindconclusie van de dag was dat we met de bedrijvigheid hier in de regio goud in handen hebben als de economische motor van Zuid-Limburg. De gemeenten, provincie, Rijk en private partijen zetten zich actief in om de potenties hiervan ten volle te benutten.

De colleges van de regio Westelijke Mijnstreek hebben besloten om de regio met ingang van 1 januari 2009 nadrukkelijk en zichtbaar te verbinden met het Nationaal Stedelijk Netwerk Zuid-Limburg (NSN). Dit gebeurt door inhoudelijk aan te sluiten bij de agenda van het NSN en procesmatig door de structuur aan te laten sluiten bij het NSN.

In mei 2008 is er een bijeenkomst geweest van de gemeenteraden van de vier gemeenten over de bestuurlijke samenwerking in Zuid-Limburg. Deze bijeenkomst heeft geleid tot het inzicht dat de bestuurlijke samenwerking moet worden geĂŻntensiveerd om als Zuid-Limburg een bepalende rol te kunnen spelen. De samenwerking in de Regio Westelijke Mijnstreek moet worden versterkt door onder meer de regio met het NSN te verbinden. Regionale projecten kunnen hierdoor gemakkelijker een project van het Stedelijk Netwerk worden en aan belang winnen.

Initiatieven uit de Westelijke Mijnstreek van regionaal of zelfs landsbelang worden daardoor vlotter ingebracht bij de subsidieverleners in Maastricht, Den Haag en Brussel. Denk aan projecten -die vele miljoenen kosten- met betrekking tot de herstructurering-woningmarkt, verbreding A2 en onze industrieel-logistieke bedrijvigheid.


---