Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 10 december 2008

Stand van zaken Risicobeoordeling Kruiden en de Databank Risicobeoordeling Voedermiddelen (DRV)

Bestemd voor: GMP+ deelnemers en certificatie-instellingen

In de nieuwsbrief van 4-08-2008 heeft het PDV de sector geïnformeerd over de status van "Kruiden". Verse, gemalen en/of gedroogde planten (of delen van planten) worden beschouwd als voedermiddelen.

Binnen het GMP+ certificatieschema is de regel dat van elk door een GMP+ gecertificeerd bedrijf aan te kopen of te ontvangen kruid een generieke risicobeoordeling is opgenomen in de DRV. Daarnaast geldt dat voor elk specifiek kruid een factsheet, conform het door het PDV opgestelde format, dient worden ingediend bij het PDV.

Sinds afgelopen september heeft het PDV een aantal factsheets van kruiden ter goedkeuring ontvangen. Uit de ingediende factsheets is gebleken dat de vragen die opgenomen zijn in het format niet correct worden geïnterpreteerd door de bedrijven. Het huidige format zal worden aangepast en z.s.m. worden gepubliceerd.

Implementatietraject
Vanaf 1 augustus 2009 mogen uitsluitend kruiden worden verwerkt of in de handel worden gebracht die zijn opgenomen in de DRV-lijst.

Tot die tijd zullen de certificatie-instellingen voor het gebruik en/of in de handel brengen van kruiden die niet op de DRV lijst staan geen tekortkoming schrijven. Zij zullen deze constatering als een opmerking in het auditverslag opnemen.