Ingezonden persbericht


Kamer van Koophandel voorkomt nieuwe golf valse facturen Onderneemt harde acties tegen ongekende en omvangrijke acquisitiefraude

DEN HAAG, 10 DECEMBER 2008 - De Kamer van Koophandel heeft ddoor snel ingrijpen de verzending van een tweede golf van valse facturen weten te voorkomen. Eerder deze week verstuurde een organisatie honderdduizenden valse facturen aan ondernemers die sterk lijken op de facturen die ondernemers jaarlijks van de Kamer van Koophandel ontvangen. De Kamer van Koophandel kreeg aanwijzingen dat er een tweede golf van wederom honderdduizenden valse facturen klaarstond bij een verzendhuis. Daarop heeft de Kamer van Koophandel vanavond, samen met het Steunpunt Acquisitiefraude, via juridische stappen deze verzending weten te stoppen. De Kamer van Koophandel acht het echter niet uitgesloten dat de organisatie via andere kanalen een nieuwe golf van valse facturen alsnog zal verspreiden, en roept ondernemers op de komende weken extra waakzaam te zijn.

Afgelopen maandag 8 december ontdekte de Kamer van Koophandel dat er valse facturen in omloop waren gebracht die sterk lijken op de factuur die ondernemers jaarlijks van de Kamer van Koophandel ontvangen. Deze facturen werden verstuurd door het bedrijf 'Kantoor voor Klanten BVBA' te Antwerpen. De Kamer van Koophandel heeft direct de volgende activiteiten ondernomen:
* Aangifte gedaan bij de politie;

* Met behulp van de Stichting Acquisitiefraude verschillende bankrekeningen van deze organisatie geblokkeerd;
* Met behulp van de OPTA het 0900 nummer dat gekoppeld was aan deze organisatie uit de lucht gehaald;
* Een advocaat ingeschakeld en de organisatie achter deze activiteiten gesommeerd hier mee te stoppen;
* Landelijke media benaderd om zoveel mogelijk ondernemers op de hoogte te brengen van deze valse facturering;
* Website van Kamer van Koophandel Nederland en alle ondernemers- en brancheorganisaties ingezet om ondernemers te informeren over valse facturering en hoe hiermee te handelen;
* Alle ondernemers waarvan de Kamer van Koophandel een e-mailadres beschikbaar heeft (650.000) op de hoogte gebracht via een individueel mailbericht;
* Het Ministerie van Economische Zaken is continu op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen en de door de Kamer van Koophandel ondernomen acties.

De Kamer van Koophandel zal er alles aan doen om schade voor ondernemers zoveel mogelijk te voorkomen, en waar mogelijk te verhalen op diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

De Kamer van Koophandel roept Nederlandse ondernemers op valse facturen niet te betalen, en in geval van ontvangst dit direct te melden bij Steunpunt Acquisitiefraude via hun website: www.fraudemeldpunt.nl.

Voorbeelden van de valse én de echte facturen zijn te vinden op www.kvk.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van Kamer van Koophandel Nederland, Mireille Muller 06 30352921


---

Kamer van Koophandel Nederland is ingeschreven in het Handelsregister onder nummer: 40464524 en is gevestigd te Woerden.