Winnares Mensenrechten Tulp roept Nederlandse regering op tot actie

10/12/2008 20:05

Stichting CMC

Den Haag, 10 december 2008, de Internationale Dag van de Mensenrechten - Justine Masika Bihamda uit Congo ontving vandaag de eerste Mensenrechten Tulp uit handen van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen in de Ridderzaal. De prijs is ingesteld als aanmoediging voor diegenen die zich op hartverwarmende manier inzetten tegen de schending van de universele rechten van de mens. Masika is genomineerd door CMC Mensen met een Missie. Zij is uit meer dan honderd genomineerden uit 54 landen uitgeroepen tot prijswinnaar vanwege haar inzet en doorzettingsvermogen in de strijd tegen seksueel misbruik van Congolese vrouwen.

Laatste strohalm

Na de inontvangstneming van de prijs zegt Masika zeer blij en vereerd te zijn met de erkenning van het werk dat zij als mensenrechtenactiviste verricht. "Maar," voegt ze eraan toe, "ik ben hier niet voor mezelf gekomen, maar voor de slachtoffers van seksueel geweld." Masika benadrukt het feit dat Oost-Congolese vrouwen en meisjes nog steeds op grote schaal en vaak op gruwelijke wijze worden verkracht. Daarom roept ze de Nederlandse regering op zich in te blijven zetten voor initiatieven als het hare, die voor velen de laatste strohalm zijn. De prijs die Masika uitgereikt heeft gekregen, bestaat een beeldje van de Mensenrechten Tulp, een individuele prijs ter waarde van Euro 10.000,- en de mogelijkheid een projectvoorstel in te dienen van maximaal Euro 100.000,-.

Oproep aan Maxime Verhagen

Aan het einde van haar dankbetuiging richt Masika zich rechtstreeks tot Maxime Verhagen. Zij laat hem weten dat ze het wenselijk acht dat de Nederlandse regering vier acties onderneemt. Ze houdt een pleidooi om de situatie in Congo niet langer te zien als een probleem met etnische wortels, maar met economische. Ze vindt dat de Nederlandse media de conflictsituatie in haar land ten onrechte beschrijven in termen van Hutu's en Tutsi's. Daarbij vraagt ze de Nederlandse regering troepen te sturen naar Oost-Congo, meer te investeren in educatie en te helpen bij het opzetten van een tribunaal in Congo zelf.

CMC Mensen met een Missie

Masika is voor de Mensenrechten Tulp genomineerd door CMC Mensen met een Missie, in samenwerking met Justitia et Pax. CMC Mensen met een Missie zet zich al meer dan 75 jaar in voor mensen die geloven in een betere wereld. Masika is zo iemand. Als coördinatrice van Synergie des Femmes pour les Victimes des Voilences Sexuelles biedt ze slachtoffers van seksueel geweld opvang en begeleiding. Zelfs in tijden van tegenslag en persoonlijke bedreiging zet ze door. CMC Mensen met een Missie zet zich graag voor iemand als Masika in.





http://www.cmc.nu


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (