Friese waterschappen

advies voor nieuw bestuur Wetterskip

Informateur Henk Kroes presenteert advies voor nieuw bestuur Wetterskip

woensdag, 10 december 2008

Woensdag 10 december 2008 heeft informateur Henk Kroes zijn advies gepresenteerd voor een nieuw dagelijks bestuur van Wetterskip Fyrslân. Kroes stelt een coalitie voor met de partijen Water Natuurlijk, PVDA, CDA en Werk aan Water, ondersteund door de geborgde zetels voor Natuur en Ongebouwd. Betrokken partijen hebben samen 16 van de 25 zetels in het algemeen bestuur.

De partijen hebben overeenstemming bereikt over drie belangrijke onderwerpen. Ze willen een krachtige voortzetting van de al ingezette ontwikkeling naar een breed en integraal opererend waterschap. De partijen zijn het ook eens over het te voeren waterbeheer op de Friese boezem. Het al vastgestelde Veiligheidsplan is daarbij leidend.

Er komt wél een onderzoek naar het eventueel tien centimeter hoger aanleggen van kades. Bekeken wordt of een dergelijke verhoging doelmatig is, de ecologische waarden dient en goed is voor de bergingsmogelijkheden van de boezem. Voor het veenweidegebied wordt een integrale visie ontwikkeld voor de waterhuishoudkundige infrastructuur.

De partijen willen een slagvaardig dagelijks bestuur met vier leden. Informateur Kroes adviseert om nu een externe formateur aan te stellen. Deze formateur geeft uiterlijk 23 december 2008 advies over een bestuursprogramma op hoofdlijnen, een portefeuilleverdeling en de personele invulling van het dagelijks bestuur.