Openbaar Ministerie


* >Rechtbank Amsterdam ...

Rechtbank Amsterdam veroordeelt tot acht jaar wegens export drugs

10 december 2008 - Landelijk Parket

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag zes mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot acht jaar wegens de export van 37 kilo cocaïne naar Engeland. Een van het zestal werd vrijgesproken van de drugsuitvoer, maar kreeg twee maanden gevangenisstraf opgelegd vanwege het bezit van een vals paspoort.

De verdachten probeerden vorig jaar september een lading van 37 kilo cocaïne naar Engeland te vervoeren. De partij zat verstopt in een auto, die vlak voor de grens met België van de weg is gehaald door de politie. De drugs zat in panelen aan de linker- en rechterzijde van de achterbank, waar normaal ruimte is voor geluidsboxen. De bergplaats was zo gemaakt dat hij meermalen te gebruiken was.

Na controle van hun vingerafdrukken bij Interpol Londen werd duidelijk, dat één van de twee hoofdverdachten in 1995 uit een gevangenis in Groot-Brittannië is ontsnapt. Hij is in 1985 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord. Eén van de hoofdverdachten wordt ook gezien als de opdrachtgever van een transport van 206 kilo amfetamine, die al in oktober 2006 in beslag is genomen.

De in beslag genomen drugs hadden in totaal een groothandelswaarde van meer dan anderhalf miljoen euro.