Congres over wetenschap en religie op 10 december aan de UvA


AMSTERDAM, 20081202 -- Woensdag 10 december 2008 organiseert studievereniging CONGO een congres over wetenschap en religie, onder de titel `Science and Religion: the Meaning of Life Science'. Het congres vindt plaats in het psychologiegebouw van de Universiteit van Amsterdam. Gedurende de dag geven zeven hoogleraren lezingen over verschillende aspecten van dit onderwerp, en de dag wordt afgesloten met een paneldiscussie.

Het congres benadert dit onderwerp primair vanuit de levenswetenschappen. De rol van evolutie zal dan ook een centrale plaats in de lezingen innemen. De sprekers op het congres komen uit verschillende vakgebieden. Zo is Bas Haring filosoof, presentator en schrijver. De geschiedkundige en bioloog Bert Theunissen is gespecialiseerd in de geschiedenis van de natuurwetenschap. De Californische neurowetenschapper David Linden schreef een populair boek over hoe aspecten van de menselijke geest zoals geloof gevolg zijn van een inefficiënt geëvolueerd brein. Jan van Hooff is gespecialiseerd in diergedrag, en in het bijzonder dat van apen. De nanobioloog Cees Dekker schreef meerdere boeken over gelovig zijn als wetenschapper, en speelde een belangrijke rol in het Intelligent Design debat in Nederland. Neurobioloog Dick Swaab is fervent atheïst, en beargumenteert dit vanuit zijn kennis over de hersenen. De Britse theoloog en priester Alister mcGrath is bekeerd atheïst, en is van oorsprong biofysicus. Het congres biedt de verschillende beschouwingen en betogen van deze sprekers, en laat ze vervolgens met elkaar en het publiek in discussie treden.
Relevante boeken:
The Accidental Mind
The Accidental Mind
David J. Linden
For A Successful Life
For A Successful Life
Bas Haring
Nut en nog eens nut / druk 1
Nut en nog eens nut
Bert Theunissen
Geleerd en gelovig
Geleerd en gelovig
Cees Dekker
Over de kop !
Over de kop !
Geurts, J.G.
Christianity'S Dangerous Idea
Christianity'S Dangerous Idea
Alister McGrath

Het congres wordt sinds 2006 jaarlijks georganiseerd door studenten van studievereniging CONGO. De onderwerpen hebben altijd een raakvlak met de biologie, maar voegen iets toe dat ook het algemene publiek interesseert. In 2006 trok het 120 bezoekers met het onderwerp "Weapons of Mass Destruction: Biological Warfare". In 2007 kwamen er 300 bezoekers naar "Brains, Technology and the Future", en het vooruitzicht is dat Science and Religion met 460 plaatsen uitverkocht zal raken. CONGO is de vereniging van studenten biologie, medische biologie en psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Het congres wordt gehouden in het Engels. Kaarten kosten ¤15,- (¤10,- voor studenten). Verdere informatie over het programma, de organisatie en de sprekers, alsmede kaarten voor het congres kunt u vinden op www.congocongres.nl/.