Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand Newtonstraat, Zoetermeer

Zoetermeer, 10 december 2008

Zeer grote brand in bedrijfsgebouw

Zoetermeer In een bedrijfsgebouw aan de Newtonstraat in Zoetermeer heeft woensdagavond een zeer grote brand gewoed. Het gebouw ging daarbij totaal verloren. De brand werd bestreden door brandweereenheden uit de gehele regio Haaglanden. Voorzover nu bekend hebben zich bij de brand geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Foto: Remco Suiker

De brand werd even voor 18.30 uur gemeld door een voorbijganger die rook uit het gebouw zag komen. De brandweer was zeer snel ter plaatse, maar had enige moeite om het gebouw binnen te komen. Nadat een toegangsdeur was opengebroken werd getracht het vuur van binnenuit te blussen. Door de snelle branduitbreiding werd dit echter al snel te gevaarlijk en moest de brandweer zich uit het pand terugtrekken. Er werd in korte tijd opgeschaald naar zeer grote brand waarop brandweerkorpsen uit de hele regio Haaglanden werden gealarmeerd. Naast zes blusvoertuigen werden er eenheden ingezet voor grootschalig watertransport. Die zorgden voor de aanvoer van voldoende bluswater vanuit open water in de omgeving. Door de vonkenregen werd een gebouw met een rieten dak op ongeveer 30 meter afstand van de brand bedreigd. Uit voorzorg werd bij dat gebouw een autospuit stand-by gezet om zo nodig direct te kunnen ingrijpen. De brand veroorzaakte een zeer zware rookontwikkeling die zorgde voor stankoverlast in de omgeving. Door meetploegen van de brandweer, onder andere uit de regio Hollands Midden, werden metingen verricht om de eventuele verspreiding van gevaarlijke stoffen in kaart te brengen. Er werden echter nergens schadelijke concentraties aangetroffen. Om ongeveer 22.15 uur was de brand onder controle en kon het nader bericht brand meester worden gegeven. Er werd een sloopbedrijf ingeschakeld om een gedeelte van het gebouw af te breken, waarna met het nablussen kon worden begonnen. De nabluswerkzaamheden zullen zeker nog tot in de loop van donderdagochtend duren.

Het gebouw werd door de brand totaal verwoest. Een schadebedrag is nog niet aan te geven. De oorzaak van de brand is niet bekend. Zodra het gebouw veilig kan worden betreden zal de technische recherche daarnaar een uitgebreid onderzoek instellen.