Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Energiezuinige kerstverlichting voor de deelnemers project energieteams

Sittard-Geleen, 11 december 2008 - Op vrijdag 12 december ondersteunen wethouder Berry van Rijswijk en wethouder Ruud Guyt de energieteams, die op dat moment aan het werk zijn in de wijk Dassenkuil in Geleen. Daarnaast worden de deelnemers nog eens extra in het zonnetje gezet. Iedere bewoner die vanaf 7 december tot de kerst wordt bezocht door de energieteams ontvangt speciale energiezuinige kerstverlichting.

Kerstversiering

De wethouders adviseren samen met de energieteams over het energieverbruik van kerstverlichting in deze feestmaand. Een normale kerstverlichting zoals een lichtslang gebruikt al gauw 150 tot 200 watt per uur. De nieuwste soort energiezuinige kerstverlichting bestaat uit speciale led's. Deze led-lichtslang gebruikt slechts 5,5 watt per uur. Bij veel woningen worden al gauw vier verlichtingen gebruikt om de woning of te tuin sfeervol te verlichten. Bij een gebruik van vier weken en 7 uur per dag betekent de led-verlichting al snel een besparing van 35 tot 40 euro. In combinatie met het maatregelenpakket bespaart men dan al gauw 100 tot 150 euro per jaar. Led-verlichting gaat veel langer mee dan normale kerstverlichting. Het is dus een slimme duurzame investering. In veel winkels in onze stad is de energiezuinige led-kerstverlichting te koop.

Energieteams
Sinds een jaar (oktober 2007) isoleert een aantal energieteams woningen in de gemeente Sittard-Geleen. In totaal is de helft van de 4000 woningen al voorzien van gratis energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen worden aangebracht door speciaal hiervoor opgeleide energieteams die bestaan uit werkeloze inwoners van onze gemeente. Deze energieteams brengen in de woningen spaarlampen, leidingisolatie, tochtstrippen, brievenbusborstels en spaardouches aan. Als gevolg hiervan wordt 75 tot 100 euro per jaar bespaard op de energierekening. Daarnaast worden de woningeigenaren geïnformeerd over de mogelijkheden die men zelf heeft om extra energie te besparen.