Gemeente Vlieland

Rijkswaterstaat kiest voor snelle aanpak aanlegplekken sneldienst

Aanleg bodembescherming Vlieland start volgende week In september van dit jaar constateerde Rijkswaterstaat dat de damwand bij Harlingen is verzakt als gevolg van de inzet van de Tiger, de nieuwe snelboot van rederij Doeksen. Een aantal tijdelijke maatregelen werd genomen. Intussen is uitvoerig onderzoek gedaan naar structurele oplossingen.

Rijkswaterstaat kiest ervoor om bodembescherming aan te brengen op de aanlegplaatsen van de Tiger in de havens van Harlingen, Vlieland en Terschelling. De aanlegsteiger van de sneldienst op Vlieland is als eerste aan de beurt. Hiermee wordt volgende week (van 17 tot 24 december 2008) begonnen. De werkzaamheden duren ongeveer 3 dagen (exacte uitvoering is mede afhankelijk van de weersomstandigheden). De bereikbaarheid van de eilanden is en blijft gewaarborgd. De afvaartijden van zowel de veerboot als de sneldienst blijven gehandhaafd. Rijkswaterstaat kiest voor een snelle aanpak. De financiële afhandeling vindt plaats in overleg met de betrokken partijen.
Damwand bij Harlingen
In september van dit jaar constateerde Rijkswaterstaat dat de damwand bij Harlingen was verzakt als gevolg van de inzet van de Tiger, de nieuwe snelboot van rederij Doeksen. De aandrijving van de Tiger had ervoor gezorgd dat het zand ter plekke van de damwand was verdwenen. De damwand was verzakt. Rijkswaterstaat heeft toen, in goed overleg met betrokken partijen, een aantal tijdelijke maatregelen genomen. Zo werd er regelmatig geïnspecteerd, werd er extra zand gestort en werd er een beperking voor het vrachtverkeer zwaarder dan 3500 kg bij de aanlegsteiger van de veerboot naar Vlieland ingesteld. Rederij Doeksen heeft alternatieven gezocht voor het logistieke transport naar Vlieland, de Tiger hield rekening met de vaarsnelheid en de oude sneldienst de Koegelwieck is vaker ingezet.
Structurele oplossingen
In de periode van september tot nu heeft Rijkswaterstaat de situatie nauwlettend in de gaten gehouden door onder andere regelmatig inspecties te houden bij de aanlegplaatsen van de Tiger in Harlingen, Terschelling en Vlieland. Hieruit bleek dat bij de aanlegplek van de Tiger op Vlieland een diepe kuil is ontstaan. Om eventuele problemen met de oeverbescherming te voorkomen wordt op Vlieland preventief in de periode van 17 tot 24 december bodembescherming aangebracht bij de aanlegplek van de sneldienst naar Vlieland. De aanlegplekken voor de sneldienst in Harlingen en Terschelling worden in het voorjaar van 2009 voorzien van bodembescherming. Op die locaties is er op dit moment geen reden tot directe maatregelen. De eerder genoemde tijdelijke maatregelen blijven tot die tijd van kracht.