Internationale Vierdaagse Nijmegen


Nijmegen, 12 december 2008

Uitgebreid trainings- en begeleidingsprogramma voor Vierdaagsedebutanten

Via Vierdaagse'' voor gedegen voorbereiding

Voor de 93ste editie van Vierdaagse in 2009 starten de KNBLO-NL en de Vierdaagse met een voorbereidingsprogramma. Voor dit project, dat start in februari, zijn 1.500 plekken beschikbaar.

Via Vierdaagse'' voor gedegen voorbereiding
Met het aanbieden van een compleet trainings- en begeleidingsprogramma willen KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland en haar dochter Stichting DE 4DAAGSE bereiken dat eerstejaars Vierdaagsewandelaars in de toekomst veel beter voorbereid aan de start verschijnen. Het programma wordt uitgewerkt met het doel gezondheidsrisico''s tijdens de Vierdaagse, die als wandelprestatie wordt gezien, sterk te verminderen. Als gevolg daarvan zou het hoge uitvalpercentage (bijna 18% in 2008) onder debutanten in de Vierdaagse drastisch omlaag gebracht kunnen worden.
Het programma, dat onder de naam Via Vierdaagse'' wordt geïntroduceerd en waarvoor de inschrijving op 2 februari 2009 open gaat, biedt de maximaal 1.500 deelnemers een gedegen voorbereiding op en uitgebalanceerde training voor de 93ste Vierdaagse die van 21 tot en met 24 juli 2009 wordt gehouden.

Garantie op startbewijs
Deelnemers aan Via Vierdaagse'' worden automatisch ingeschreven als deelnemer aan de 93ste Vierdaagse en verkrijgen daarmee de garantie op een startbewijs. Verder is het lidmaatschap van KNBLO-Wandelsportorganisatie Nederland in de prijs inbegrepen. Ook kunnen de deelnemers aan Via Vierdaagse'' als training gratis een zestal georganiseerde wandeltochten verspreid over heel Nederland wandelen.
De eerste wandeltocht in die reeks is de ééndaagse Nationale Rode Kruis Bloesemtocht op 18 april te Geldermalsen. Voorts gaat het om de Stiepelwandeltochten op 2 en 3 mei in Haaksbergen, Maastrichts Mooiste in Maastricht op 16 mei, de Falcon Walk te Schaarsbergen op 13 juni, de Goudse Tweedaagse op 4 en 5 juli en om de Kerkdorpentocht Wijchen op 11 en 12 juli.

Via internet en fysiek
Het voorbereidingsprogramma Via Vierdaagse'', dat voor een prijs van naar verwachting rond de 100 euro wordt aangeboden, houdt bovendien in dat deelnemers begeleid worden door deskundigen. Zo zullen door de Nederlandse Wandeltrainers en Begeleiders Vereniging (NWTBV) gecertificeerde wandeltrainers zowel op afstand via internet als fysiek tijdens de wandelevenementen hun expertise beschikbaar stellen. Hetzelfde geldt voor ervaringsdeskundigen en begeleiders die hun deskundigheid vanuit de Medische Dienst Vierdaagse al inzetten. In dit verband zijn ondermeer inspanningsfysiologe prof. Maria Hopman, sportpsycholoog Rico Schuijers en voormalig marathonloper Gerard Nijboer aan het begeleidingsteam toegevoegd.

Adviezen op maat
Begin 2009 wordt een speciale website voor dit project geopend, www.viavierdaagse.nl. Delen van die website zullen alleen voor ingeschreven deelnemers toegankelijk zijn. De begeleiding zal voor een deel plaatsvinden door middel van een uitgebreid weblog waaraan meerdere deskundigen zullen meewerken. Deelnemers aan het programma zullen er ook vragen kunnen stellen aan het expertiseteam dat dan op maat toegesneden adviezen kan geven.
KNBLO-NL en Stichting DE 4DAAGSE hebben inmiddels de Hogeschool Arnhem Nijmegen, sportkledingfabrikant New Balance, het Nederlands Genootschap voor Sportmasseurs (NGS) en het Nederlandse Rode Kruis als partners bij het project Via Vierdaagse'' betrokken.

Debutanten
Een analyse leert dat voor de Vierdaagse 2008 38.432 wandelaars aan de start kwamen, waarvan er 13.230 voor het eerst deelnamen. Van deze groep debutanten viel in totaal bijna 18% uit. Dat is aanmerkelijk hoger dan de 9% van het totaal aantal deelnemers. Kijkend naar de debutanten (waarvan ruim 63% inschrijft op de 40 km), dan valt daarin op dat het percentage uitvallers sterk oploopt in samenhang met de afstand:
30 km: 6,9% uitval
40 km: 13,7% uitval
50 km: 30% uitval.