Gemeente Sittard-Geleen


181_2008

PERSBERICHT

Vrijwilligers in het zonnetje

Gemeente Sittard-Geleen reikt speldjes uit aan ZwerfAfvalPakkers

Sittard-Geleen, 12 december 2008 - Gissteren zijn in Sittard-Geleen 11 actieve organisaties en 2 actieve inwoners in het zonnetje gezet. Het zijn organisaties c.q inwoners die regelmatig vrijwillig op pad gaan om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken. Zij ontvingen in het gemeentehuis van Geleen van wethouder Ingrid WIddershoven het zogenaamde ZwerfAfvalPakkers-speldje (ZAP-speldje) en bijbeho-rende oorkonde.

Deze alternatieve 'Speldjesregen' werd dit jaar voor het eerst door de gemeente georganiseerd, onder de vlag van het 'Impulsprogramma Zwerfafval'.

'Er wordt nog te vaak geredeneerd van 'laat de gemeente dat maar opknappen'. Maar de omgeving is van iedereen. We hebben de hulp van onze burgers heel hard nodig .Deze winnaars zijn het voorbeeld hoe burgers kunnen meewerken om hun omgeving zwerfafvalvrij te houden. De ZAP-actie is bedoeld om mensen die zich vrijwillig inzetten voor het terugdringen van zwerfafval, te bedanken voor hun goede inzet. 'Schoon trekt schoon aan', aldus wethouder Ingrid Widdershoven.

De uitreiking van de speldjes heeft het karakter van de jaarlijkse Lintjesregen. Sittard-Geleen heeft binnen haar gemeente geschikte kandidaten geselecteerd. Hieruit is de lijst met de winnaars samengesteld. Deze zijn uitgenodigd om op deze tweede donderdag van december naar het stadhuis te komen. Wethouder Ingrid Widdershoven ontving hen en bedankte hen voor hun inzet voor de maatschappij en specifiek de eigen gemeente. Daarna overhandigde zij het ZAP-speldje. Alle genomineerden kregen tevens een oorkonde uitgereikt.

De mensen die in Sittard-Geleen openlijk werden bedankt voor hun goede inzet waren:


1) Dhr. H. Lemmens


2) Dhr. T. Wetzels


3) Stichting Buitenkans


4) Stichting Pax Intrudibus


5) Stichting Wijkplatform Lindenheuvel


6) Wijkplatform de Boerderij


7) Jagersvereniging Swentibold


8) IVN land van Swentibold


9) Buurtgroep Buchten


10) Stichting Buitengewoon


11) Vrijwilligers Werkgroep Zwerfafval


12) Wijkplatform Ophoven


13) Wijkplatform Broeksittard.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009 is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.

Meer informatie: www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl

Voor nadere informatie over deze actie kunt u contact opnemen met Stichting Nederland Schoon, die de uitvoer van dit onderdeel namens de gezamenlijke partijen coördineert. Telefoon 070-3042080 of info@nederlandschoon.nl.




Gemeente Sittard-Geleen