Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht Amalthea van Dijk en ZLTO

PERSBERICHT 12 december 2008

ZLTO stapt in Amalthea van Dijk

De ZLTO gaat deelnemen in Amalthea van Dijk, de joint venture die geitenhouders-coöperatie Amalthea en Kaasmakerij Van Dijk in 2007 zijn gestart. Met de deelname van de ZLTO krijgt de onderneming nieuwe kapitaalkracht die de vooraanstaande positie van Amalthea Van Dijk in de geitenzuivelsector verder versterkt. De samenwerking is donderdag 11 december getekend.

Amalthea van Dijk is sinds de start volop in ontwikkeling. De opstartfase van de nieuwe kaasfabriek in Rijen heeft echter geleid tot een extra liquiditeitsbehoefte. Met het besluit van de ZLTO deel te nemen in de joint venture Amalthea van Dijk wordt in die behoefte voorzien. De onderneming krijgt nu de financiële stabiliteit die nodig is verder te ontwikkelen. De ZLTO neemt een belang van 50% in Amalthea van Dijk.

De joint venture Amalthea van Dijk neemt nu de kaasfabriek en de melkhandelsactiviteiten van Van Dijk over, samen met de melkhandelsactiviteiten van de Coöperatie Amalthea. Hiermee ontstaat een onderneming die circa veertig procent van de Nederlandse geitenmelk verzamelt. Circa de helft van de melk verwerkt de onderneming zelf tot half harde geitenkaas. Daarnaast is dit voorjaar in Hulten het inspiratiecentrum voor geitenzuivel 'Chev!' ingericht in de voormalige kaasfabriek van Van Dijk en is onlangs een verkoopkantoor geopend nabij Düsseldorf, specifiek gericht op de Duitse markt.

Met de komst van ZLTO is een investeerder gevonden, die veel belang hecht aan investeringen in markt- en ketenontwikkeling. Dat sluit aan bij de strategie van Amalthea van Dijk, namelijk het ontwikkelen, produceren en vermarkten van geitenzuivelproducten zoals kaas en yoghurt.

Over Amalthea van Dijk
Amalthea van Dijk ging in oktober 2007 van start als een joint venture van geitenhouderscoöperatie Amalthea en Kaasmakerij van Dijk BV. Amalthea zamelt haar melk in bij circa 70 geitenhouders, bij Van Dijk leveren 35 leveranciers/geitenhouders de melk aan. Samen halen ze in 2008 zo'n 65 miljoen liter geitenmelk op, circa 40% van alle geitenmelk in Nederland. Hiervan wordt ruim 25 miljoen liter melk verwerkt tot 2,5 miljoen kilogram half harde (Goudse) geitenkaas in de gloednieuwe kaasmakerij die in 2007 is gebouwd in Rijen.

Amalthea van Dijk nam eind 2007 reeds de geitenkaasactiviteiten van Campina over. Onder het Chevagne-label liggen onder andere de halfharde geitenkaas 'Arina' en de geitengatenkaas 'Berger' in de Europese winkelschappen.

Over de ZLTO
De ZLTO is een vereniging van ondernemers in de 'groene ruimte' van Brabant, Zeeland en het zuiden van Gelderland. De ZLTO telt 18.000 leden. Via haar investeringsmaatschappij neemt de ZLTO actief strategische posities in bij bedrijven in de food- en agrisector. De netto vermogenswaarde van het geïnvesteerde vermogen bedraagt ruim E 700 miljoen en participaties lopen uiteen van de ondersteuning van innovatieve nieuwe initiatieven tot en met strategische langetermijninvesteringen. Op dit moment investeert de ZLTO bijvoorbeeld ook in de biomassacentrale in Moerdijk en in het bedrijf Streekselecties uit Udenhout dat streekproducten via de supermarkten afzet.

Noot voor de redacties (