Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 345 HZ
Datum: 12 december 2008

Provinciale steun voor opvang dakloze Friese jongeren

Het Huis voor Jongeren in Leeuwarden ontvangt 380.000 euro van de provincie. Die bijdrage is bedoeld voor 2009 om het tekort op de begroting rond te krijgen. Door de bezuinigingen op de AWBZ en de afloop van de financiering door een deel van de fondsen kan Zienn - de organisatie achter het Huis voor Jongeren - de continuïteit niet langer garanderen. Daardoor dreigt de hulp aan kwetsbare jongeren in gevaar te komen.

Het Huis voor Jongeren vangt dak- en thuisloze jongeren uit Fryslân op en helpt hen hun studie of werk weer op te pakken. Hun aanpak is succesvol, al jaren lukt het om jongeren weer maatschappelijk op de been te krijgen. Ongeveer 70% van de opgevangen jongeren krijgt zo hun leven weer op de rit. Het Huis voor Jongeren biedt plek aan 20 personen en is een belangrijke voorziening in Fryslân. Het is van groot maatschappelijk belang om die voorziening te behouden. Niet alleen de opvang, maar vooral de begeleiding naar een nieuwe toekomst is van belang.

Bij de begrotingsbehandeling 2009 van Provinciale Staten nam jeugdzorggedeputeerde Tineke Schokker-Strampel een motie van CDA, PVDA en ChristenUnie over om 200.000 euro te reserveren voor het Huis voor Jongeren om de hulpverlening aan jongeren veilig te stellen. Uit het Armoedebudget trok het College van Gedeputeerde Staten op advies van de Taskforce Armoedebestrijding nog eens 180.000 euro uit.

Schokker is verheugd over de twee ton die Provinciale Staten willen uittrekken. "Wij vinden het van groot belang dat onze jongeren optimale ontwikkelingskansen krijgen en kunnen opgroeien tot sociale en zelfredzame burgers. Het Huis voor Jongeren speelt daar voor al die jongeren die daar een plek vinden, een belangrijke rol in. Het biedt hen weer een nieuw toekomstperspectief."

Ook Gedeputeerde Piet Adema, die armoedebestrijding onder zijn hoede heeft, is blij dat hij wat voor de jongeren kan betekenen. "Maatschappelijke participatie van jongeren is belangrijk. Iedereen moet kansen krijgen om mee te doen in de maatschappij, ook als hij zelf daar de middelen niet voor heeft. Daarom ben ik blij dat we deze jongeren kunnen helpen."

De bijdrage lost het financiële tekort van het Huis voor Jongeren voor 2009 op. Naar een structurele financiële oplossing voor de jaren daarna moet nog gezocht worden.

---- --