Fototentoonstelling Rotterdam Underground door Daniël Baggerman

23/10/2008 13:50

Historisch Museum Rotterdam

Fototentoonstelling

Rotterdam Underground

foto's uit de locale muzikantenscene

door Daniël Baggerman

Galerie Dubbelde Palmboom

13 december 2008 t/m 15 maart 2009

Ondanks de immense populariteit van de dj-cultuur bloeit de muzikantenscene in Rotterdam als nooit tevoren. Voor honderden muzikanten in en rond Rotterdam is het samen spelen in een band nog steeds de ultieme kick. Samen de wereld veroveren, te beginnen in Rotterdam. Fotograaf en muzikant Daniël Baggerman volgt met zijn camera al jaren de muzikale avonturen van vrienden en collega's. In Galerie Dubbelde Palmboom is van 13 december 2008 t/m 15 maart 2009 een overzicht van hoogtepunten uit Baggermans omvangrijke archief te zien getiteld Rotterdam Underground.

Daniël Baggerman (1972) is zijn leven lang al in de ban van popmuziek. Op de lagere school hield hij daar als 11-jarig jongetje zijn eerste spreekbeurt over. Niet over bedreigde dieren of het zonnestelsel maar over The Golden Earring. De Nederlands Pop Encyclopedie van muziekblad Oor werd zijn bijbel. Als middelbare scholier maakte hij de eerste uitzending mee van MTV Nederland, de muziekzender die hem jarenlang aan de buis gekluisterd zou houden. De opkomt van een nieuw fenomeen - de videoclip - beïnvloedde zijn visuele ontwikkeling. Inmiddels speelde hij gitaar in verschillende bandjes.

Toen hij met een geleende spiegelreflex het optreden van vrienden vastlegde, ging er een wereld voor hem open. Hij realiseerde zich dat zijn toekomst niet lag in het maken van muziek maar in fotografie. Binnen de locale muzikantengemeenschap groeide zijn faam als fotograaf én vormgever snel. Voor bands als El Bandita, The Riplets, Stoma, The Volunteers verzorgde hij concertregistraties, cd-hoesjes en affiches. Voor de Popunie fotografeerde hij alle winnaars van de Grote Prijs van Nederland. Hij reisde mee met Rotterdamse bands naar het verre Sint Petersburg.

Sinds een aantal jaren ontwerpt hij ook websites en waagt hij zich af en toe aan het maken van een videoclip. Voor Rotterdams bekendste indie-band Face Tomorrow maakt hij onlangs een clip met de stop-motion techniek waarbij duizenden losse foto's aan elkaar worden gemonteerd tot een film. In Galerie Dubbelde Palmboom is de Rotterdamse muzikantenscene in al zijn aspecten te zien. Van verstilde studioportretten en het touren in gehuurde busjes tot aan de rauwe energie van optredens in morsige jeugdhonken en muziekcafés.

Tentoonstelling : Rotterdam Underground door Daniël Baggerman

Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam-Delfshaven

Periode : 13 december 2008 t/m 15 maart 2009

Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

Entree : toegang tot de Galerie is gratis





http://www.historischmuseumrotterdam.nl