Gemeente Voorschoten

Franse barok

ALGO speelt Italiaanse en Franse barok

ALGO Ensemble ALGO brengt op zaterdag 13 en zondag 14 december een programma waarin Italiaanse en Franse barok tegenover elkaar worden gezet. Zij spelen muziek van onder anderen de Fransen François Couperin, Philidor en Hotteterre en de Italianen Pergolesi, Platti en Vivaldi.

Omdat het concert op 14 december in het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten al heel snel was uitverkocht is er een extra concert op zaterdag 13 december in boerderij Oud Woelwijck om 20.15 uur.

Het programma heeft de titel 'De strijd van de Bouffons' meegekregen. Deze titel slaat terug op wat destijds de 'Querelle des Bouffons' heette, een heftige discussie in het 18e eeuwse Frankrijk over de Italiaanse en de Franse muzikale stijl in de barok. De Franse muziek stond destijds onder aanzienlijke invloed van de Italiaanse componisten. Lodewijk XIV benoemde de van afkomst Italiaanse Lully tot superintendant aan het hof van Versailles, en verschillende Franse componisten - onder wie Charpentier - verbleven in Italië en lieten zich daar inspireren.

Ensemble ALGO bracht twee jaar geleden met veel succes een programma van Nederlandse componisten onder de titel Muziek uit de Republiek. 'Tintelfris, transparant als kristal', oordeelde de pers. ALGO bestaat uit Anne d'Anterroches (blokfluit en barokfagot), Anu Gehlert (barokviool), Agnieszka Oszanca (barokcello) en Ere Lievonen (klavecimbel). De leden van dit internationale ensemble (Frankrijk, Estland, Polen en Finland) studeerden samen aan het Utrechts conservatorium en treden sindsdien geregeld op als Ensemble ALGO.

Het concert op 14 december in het Ambachts- en Baljuwhuis is uitverkocht. Het extra concert op zaterdag 13 december begint om 20.15 uur in Oud Woelwijck, Essenlaan 3-5 in Voorschoten. Toegang is EUR 17,50 inclusief koffie of thee.

* 13 december 2008 t/m 14 december 2008