CDA

Debatbijeenkomst over rol religie in ontwikkelingssamenwerking

De Eduardo Freistichting (de Stichting voor Internationale Solidariteit van het CDA) organiseert op zaterdag 13 december a.s. een debatbijeenkomst over religie en ontwikkelingssamenwerking.

Hoofdspreker is Agnes van Ardenne (Ambassadeur van Nederland bij de FAO, Food and Agriculture Organisation van de VN en oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking). Andere sprekers zijn Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier en RadijBhondoe (directeur van het Seva Network Foundation, een hindoestaanse ontwikkelingsorganisatie). Tevens is er een paneldiscussie met volksvertegenwoordigers van het CDA en vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties. De bijeenkomst vindt plaats in De Kandelaar (Bijlmerdreef 1239, 1103 TX) in Amsterdam Zuidoost.
Aanvang 10.00 uur, sluiting 13.00 uur (aansluitend lunch)

Religie is te lang veronachtzaamd in het debat over ontwikkelingssamenleving terwijl juist in ontwikkelingslanden religie een vaak bepalende rol speelt in de samenleving. Wil ontwikkelingshulp effectief kunnen zijn, dan is het dus essentieel om kennis te hebben van religie en verschillende religieuze overtuigingen. Bovendien bieden religieuze organisaties ter plaatse vaak de meest geschikte infrastructuur voor het ontvangen van hulp. Religie kan daarentegen ook een remmende werking op ontwikkeling en armoedebestrijding hebben.

Programma

De bijeenkomst wordt om 10.15 uur geopend met een toespraak door Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier. Vervolgen spreekt oud-minister Agnes van Ardenne.Radj Bhondoe geeft vervolgens een eerste reactie op haar speech..
Vanaf 11.30 uur is er een paneldiscussie met CDA-Europarlementariër Maria Martens, Godelieve van Heeteren (directeur van hulporganisatie Cordaid), Marnix van Rij (voorzitter van PSO, een vereniging van vijftig ontwikkelingsorganisaties die zich richt op capaciteitsopbouw van maatschappelijk organisaties in ontwikkelingslanden ), Rena Netjes (duoraadslid voor het CDA in Amsterdam; zij woonde enige tijd in het Midden-Oosten) en Gerrie ter Haar (hoogleraar religie, mensenrechten en sociale wetenschappen aan het Institute of Social Studies, ISS).

De bijeenkomst wordt om 13.00 uur afgesloten.

Over de Dijk
Dit is de tweede bijeenkomst in een serie. Onder het motto Over de dijk-dilemmaâs in ontwikkelingssamenwerking organiseert de Eduardo Freistichting een reeks van debatten over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking.
Op vrijdag 3 oktober jl vond in Breda de startbijeenkomst plaats. Centraal stond toen de zogeheten 3 D-aanpak (Development, Defense en Diplomacy); een aanpak waarbij ontwikkelingswerkers, defensie en diplomaten steeds meer samenwerken in ontwikkelingslanden.

Voor meer informatie over de debatreeks: www.overdedijk.nl