INLIA


Landelijke Charterdag en jubileum INLIA 21/11/2008

In het weekend zaterdag 13 december en zondag 14 december zal in Groningen het 20-jarig bestaan van de Stichting INLIA en het Charter van Groningen worden gevierd, samenvallend met de jaarlijkse Landelijke Charterdag.

In 1988 ontstond tijdens een bijeenkomst in Groningen van de Raden van Kerken uit o.a. Manchester, Rome, Genève, Berlijn en Groningen het Charter van Groningen en werd de Stichting INLIA opgericht. Daarom is nu, 20 jaar later, vanzelfsprekend gekozen voor de stad Groningen als locatie voor de landelijke Charterdag, die in voorgaande jaren steeds ergens in het midden van Nederland werd gehouden.

Het programma zal om plm. 10.30 uur aanvangen in de Remonstrantse Kerk aan de Coehoornsingel en biedt zowel terugblikken op het verleden, aanschouwen van het heden en vooruitblikken op de toekomst. Em. Prof. Dr Hans Roldanus, oud-voorzitter van het bestuur van INLIA, theoloog en mede-auteur van het Charter en Drs Ineke Bakker, oud-algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, thans directeur van OIKOS, zijn enkele van de sprekers, afgewisseld met live muziek.

Een rondvaart en stadswandeling voert langs markante plaatsen in de binnenstad van Groningen: de Open Hof, het diakonaal-pastoraal centrum waar namens de 6 binnenstadskerken kerkasiel is verleend; de Doopsgezinde Kerk, waar het convenant Charter van Groningen door de diverse raden van kerken uit Europa werd ontworpen; het bureau van INLIA, dat voor deze gelegenheid open huis houdt.

Voor de gasten die wat langer kunnen blijven vaart de boot nog verder voor een bezoek aan de stedelijke noodopvang in het vml. Formule 1 Hotel.

Omdat de officiële opening van INLIA 20 jaar geleden plaatsvond in de Martinikerk zal voor de kerkelijk betrokkenen op zondag 14 december vanaf 11.30 uur een afsluitende kerkdienst plaatsvinden in diezelfde kerk, in samenwerking met het Groninger Studentenpastoraat, net als de Remonstrantse Gemeente één van de geloofsgemeenschappen die vanaf het eerste uur in het Charterverbond participeert, thans Groninger Studenten Platform voor Levensbeschouwing genoemd.

Ieder die zich betrokken weet bij het werk van de Charterkerken en de Stichting INLIA ten dienste van asielzoekers in nood is van harte uitgenodigd. Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u bij voorkeur per e-mail aan krp@inlia.nl of telefonisch (050-3138181 tijdens kantooruren) contact met ons opnemen.