Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

November 2008

Amsterdam| 13 december 2008

SYMPOSIUM EINDELOOS BEWUSTZIJN
filosofische visies op bijna-doodervaringen

Pim van Lommel beschrijft in zijn boek Eindeloos bewustzijn de bijna-doodervaringen (BDE) van 344 Nederlandse patiënten die een hartstilstand hebben gehad. De uitkomst is opzienbarend: 62 van hen maakten een BDE mee.

Een tunnel met licht aan het eind, mooi licht en veel kleuren, uitstijgen boven je eigen lichaam, een dimensie zonder tijd, ontmoetingen met overleden mensen, zo beschrijft van Lommel de BDE's van mensen.

De overeenkomsten gebruikt hij als basis voor zijn theorie over het menselijk bewustzijn. Volgens hem vraagt de aard van het bewustzijn om een duiding in spirituele termen.

Pim van Lommel is van mening dat een materialistische verklaring geen recht doet aan de BDE. De wijsheid van spirituele tradities doet dit mogelijk wel.

Discussieer mee over interpretaties van bijna-doodervaringen

In samenwerking met de cursus Wijsbegeerte en Spiritualiteit (VU) in het kader van haar vierde lustrum en mede mogelijk gemaakt door de faculteit Wijsbegeerte.

Op 28 februari 2009 komen de opvattingen van Pim van Lommel opnieuw ter sprake in een symposium aan de Vrije Universiteit: Bewustzijn voorbij de grenzen. Een hele dag met voordrachten en workshops over bijna-doodervaringen door Pim van Lommel en vele anderen. Centraal staan de door velen als bevrijdend ervaren onderzoeksresultaten rond bijna-doodervaringen van Pim van Lommel, auteur van de bestseller Eindeloos bewustzijn.. Wetenschappers van de VU en het VUmc presenteren in een gesprek met Ria Bremer hun opvattingen over BDE.

Bestellen:

Eindeloos bewustzijn
Eindeloos bewustzijn
Pim van Lommel

Zie ook:

Onvergankelijk!
Onvergankelijk!
Jim van der Heijden