Vrouwen & veiligheid centraal op evenement van ICCO en WOMEN Inc

10/12/2008 16:14

ICCO

Op zaterdag 13 december vindt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het evenement Vrouwen en Veiligheid van de ontwikkelingsorganisatie ICCO en WOMEN Inc. plaats. Diverse bekende nationale en internationale deskundigen, activisten, schrijvers en anderen schijnen hun licht op de situatie van meisjes en vrouwen in tijden van oorlog en wederopbouw. Er is in het bijzonder aandacht voor VN resolutie 1325 dat de positie van meisjes en vrouwen moet beschermen.

In een land waar oorlog woedt, is de kans groot dat je als vrouw slachtoffer wordt van discriminatie en verkrachting. Voor mensen als Jyotsna Maskay is dat onaanvaardbaar. Als alleenstaande vrouw met een baan in Nepal is zij al een revolutionair op zich, maar zij strijdt ook nog voor meer kansen en een betere bescherming van vrouwen in haar eigen land. Het werk van Jyotsna Maskay en haar collega's is controversieel in Nepal, ze hebben voortdurend te maken met geweld en bedreigingen. Jyotsna Maskay doet tijdens het evenement persoonlijk verslag van haar eigen inzet om de veiligheid voor vrouwen in haar land te vergroten.

Ebru Umar gaat op het evenement samen met fotomodel Wendy Dubbeld in gesprek met Jyotsna Maskay en zij zullen vertellen over de Nepalese vrouwen die zij bezochten. Ebru Umar interviewde voor de Vrouwen staan Sterker campagne diverse vrouwen uit verschillende conflictgebieden die zich net als Jyotsna inzetten voor de veiligheid van vrouwen in hun land.

Naima El Bezaz (auteur), Jack van Ham (directeur ICCO), Thea Hilhorst (Taskforce gender & conflict / hoogleraar humanitaire hulpverlening en wederopbouw) en Zairah Khan (WO=MEN) vertellen wat veiligheid voor hun betekent en geven een update van Resolutie 1325. Vrouwen in (post)conflict landen kùnnen een belangrijke rol vervullen bij conflict- en vredesprocessen, maar helaas worden ze nog te vaak niet meegenomen in deze processen. De hiertoe ingestelde VN resolutie 1325 wordt namelijk nog nauwelijks uitgevoerd. ICCO wil dat vrouwen in (post)conflict landen kunnen mee beslissen over de toekomst van hun land en roept Nederlandse vrouwen op solidair te zijn met vrouwen in (post)conflictlanden.

Wat: Vrouwen staan Sterker: Vrouwen en veiligheid

Wanneer: zaterdagavond 13 december van 20.00- 00.00 uur

Waar: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

Met verder spetterende optredens van Urita en DJ Ishtar en de gelegenheid om met alle experts, handhavers en activisten -bekend en onbekend- in gesprek te gaan, zoals Zarayda Groenhart, Edith-Made-it, Zairah Khan en Noelle van Eijk.

ICCO is de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. ICCO zet zich al veertig jaar in voor een wereld zonder armoede of onrecht. ICCO werkt met honderden partnerorganisaties in vijftig landen. Begin dit jaar lanceerde ICCO de campagne 'Vrouwen staan Sterker', om aandacht te vragen voor VN resolutie 1325. Kijk voor meer informatie op www.vrouwenstaansterker.nl

WOMEN Inc.: Vergroot je kansen!

WOMEN Inc. is een onafhankelijk platform dat vrouwen verbindt en individuele ontplooiing bevordert. WOMEN Inc. wil vrouwen inspireren en bewegen om optimaal gebruik te maken van hun eigen krachten en talenten. Tegelijkertijd stimuleert WOMEN Inc. de samenleving om deze talenten te benutten. WOMEN Inc. brengt vrouwen uit verschillende werelden bij elkaar; op nationaal en internationaal niveau, dwars door leeftijden, culturen en disciplines heen en biedt ontmoeting en verdieping, inhoud en cultuur.





http://www.vrouwenstaansterker.nl