Evangelische Omroep
BLAUW BLOED BIJ KONINKLIJKE PREMIÈRE 'WIT LICHT'
Blauw Bloed, zaterdag 13 december 2008, 19:20 uur, Nederland 2

Zaterdag besteed het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed ruim aandacht aan de nieuwste Nederlandse speelfilm 'Wit Licht' met in de hoofdrol Marco Borsato. De film beleefde deze week in het Amsterdamse Tuchinsky-theater een koninklijke première in aanwezigheid van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Presentator Jeroen Snel voert langs de rode loper gesprekken met prins Willem-Alexander en prinses Máxima, prins Floris, prinses Aimée en prins Pieter Christiaan. Hoofdrolspeler Marco Borsato legt uit wat het voor hem betekent dat juist zijn eerste speelfilm direct kan rekenen op koninklijke goedkeuring.

Verder in Blauw Bloed aandacht voor de uitreiking van de 'Princess Margriet Award'. Tal van Nederlandse prominenten reisden woensdag af naar Brussel om hierbij aanwezig te zijn. De prijs van de European Cultural Foundation (ECF) wordt -dit jaar voor het eerst- uitgereikt en is bestemd voor kunstenaars en denkers die bijdragen aan het overwinnen van culturele barrières binnen Europa. Het was prinses Margriet zelf die de prijs kon uitreiken aan de Britse hoogleraar Stuart Hall en de choreografen Jérôme Bel (Frankrijk) en Pichet Klunchun (Thailand).

De prijs is ook een eerbetoon aan Prinses Margriet zelf die zich 20 jaar heeft ingezet voor de ECF. Prinses Laurentien heeft de functie van prinses Margriet overgenomen en is nu de presidente. In een interview met Blauw Bloed vertelt prinses Laurentien wat dit werk inhoudt. De bijeenkomst in Brussel werd verder bijgewoond door prof. mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn en de Belgische prinses Astrid. Ook Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken gaven acte de presènce.

Tot slot in Blauw Bloed: het 'Oranjemoment' van de Nederlandse sopraan Miranda van Kralingen. Ze geniet succes in binnen- en buitenland en ook voor onze koninklijke familie trad ze meermalen op. Tijdens de huwelijksvoltrekking van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima op 2 februari 2002 zong ze het 'Ave Maria' van Schubert.

Let op! In verband met 'Korenslag' begint deze aflevering van Blauw Bloed een kwartier eerder dan normaal. Vanaf 19:20 uur op Nederland 2. Presentatie: Jeroen Snel. Kijk voor meer info op www.eo.nl/blauwbloed

Noot voor redactie,