Landschap Noord-Holland

Persbericht

Heiloo, 25 november 2008

Opkomst roofvogels, vleermuizen, boommarters; grutto's gehalveerd in dertig jaar

Noord-Hollandse Natuurdag over nieuwe verspreidingsatlassen

Natuurliefhebbers en natuuronderzoekers zijn welkom op de vijfde Noord-Hollandse Natuurdag op zaterdag 13 december 2008 in de Aristozalen bij Amsterdam Sloterdijk. Natuuronderzoekers presenteren hun (voorlopige) onderzoeksresultaten voor vijf nieuwe verspreidingsatlassen. De verspreidingsatlassen met Noord-Hollandse dichtheden van vogels, zoogdieren, vlinders, zoetwatervissen en amfibieën en reptielen zien binnenkort het licht. Uit de voorlopige onderzoeksresultaten is duidelijk dat het in Noord-Holland goed gaat met het aantal roofvogels. "In elke boom zit tegenwoordig een havik of buizerd", zegt onderzoeker Kees Scharringa van Landschap Noord-Holland. Ook bruine kiekendieven, vleermuizen en boommarters zijn in opkomst.

Klimaatverandering
Afname in het gebruik van bestrijdingsmiddelen en verbossing van het landschap doen de populaties goed. Voor vleermuizen geldt dat er bovendien meer aandacht is voor geschikte winterverblijven. Er zijn ook verliezers. Het aantal grutto's is gehalveerd in dertig jaar en de bonte vliegenvanger mist als gevolg van klimaatverandering in toenemende mate zijn voedselpiek. Die ligt twee tot drie weken eerder dan voorheen.

Natuurvondsten determineren
Op zaterdag 13 december presenteren natuuronderzoekers van 10.00 tot 16.00 uur meer gegevens. Er is verder een infomarkt met onder meer tweedehands natuurboeken en deskundigen van de KNNV die natuurvondsten determineren. Neem dus schelpen, veren, botjes of andere raadselachtige vondsten mee.

Sprekers zijn onder meer:

· Marc Argeloo, (Vogelbescherming): vogels tellen, natuur voorspellen?
· Poul Hulzink (GNR): ecologische verbindingen in het Gooi;
· Jelle Harder (LNH): succesvol ijsvogelproject in Gooi- en Vechtstreek
· Luc Knijnsberg (PWN): aardsterren in het Noordhollands Duinreservaat
· Hans Vader (AWD): opkomst en neergang van vogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen
· Pieter Korstanje (KNNV): muurplanten in Alkmaar
· Willen Kuijsten & Jan Kranenbarg (RAVON): bijzondere vissoorten in Noord-Holland
· Bert Pijs toont foto's van het intieme leven van insecten in een stadstuin

Noord-Hollandse vrijwilligersgroepen
De Noord-Hollandse Natuurdag is een initiatief van de Provinciale Organisaties Flora en Fauna (POFF) en Landschap Noord-Holland. POFF is een samenwerkingsverband van de volgende organisaties: Vrijwillige weidevogelbescherming Landschap Noord-Holland, Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland (SVN), Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), gewest Noord-Holland, Stichting Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (RAVON), afdeling Noord-Holland, De Vlinderstichting, De Noord-Hollandse Zoogdierstudiegroep (NOZOS) en Stichting Zoetwatervissen Noord-Holland.

De Nationale Postcode Loterij maakt de dag financieel mogelijk. De entree is gratis. Het hele programma staat op www.landschapnoordholland.nl/nhnatuurdag08.php.