Hoe Gevaarlijk is Vuurwerk


Leuke Vuurwerkmensen Club organiseert festival om vuurwerk-imago te verbeteren

BAARLE - HERTOG, 20081208 -- Vuurwerk heeft te kampen met een negatief imago. Dat is jammer, want vuurwerk is eigenlijk iets dat iedereen wel mooi vindt om te zien. Kijk maar eens bij een gemiddelde vuurwerkshow, waarbij het publiek vaak massaal en enthousiast aanwezig is. Het negatieve imago ontstaat echter door andere factoren dan het vuurwerk zelf.

Bij een auto-ongeluk wordt er naar de bestuurder gekeken en niet naar de auto waarmee het ongeluk werd veroorzaakt. Als een vandaal vuurwerk gebruikt om vernielingen aan te richten heeft het vuurwerk het gedaan en niet de vandaal. Dit is de zaak averechts benaderen. Iets dat door de media graag wordt gedaan, om zo enige sensatie in de berichtgeving te creëren.

De meeste vuurwerk ongelukken gebeuren bij het gebruik van illegaal vuurwerk of experimenteren met vuurwerk. Normaal gesproken is het opvolgen van de gebruiksaanwijzing voldoende om op een veilige manier vuurwerk te kunnen afsteken. M.a.w. men neemt een bewust risico, als men vuurwerk niet behandeld zoals het bedoeld is.

De Leuke Vuurwerkmensen Club (LVC) ergert zich dusdanig aan het negatieve beeld van vuurwerk dat zij een vuurwerkfestival organiseert om het imago van vuurwerk te verbeteren.

"Van echte vuurwerkliefhebbers heb je geen last", zegt Jim Zee, de 60-jarige voorzitter van de LVC. "Er zijn duizenden mensen die al in juni dromen over wat ze in december gaan afschieten. Vader-zoon relaties bloeien op met de gezamenlijke interesse en vriendenclubjes met mannen van 30 jaar en ouder worden weer even jong.
De rottigheid wordt eigenlijk uitgehaald door slechts een heel klein groepje, net zoals dat gebeurd in de uitgaanswereld of het betaald voetbal. Het zijn er een paar, die het voor de goedwillende rest
verpesten."

De politie heeft de laatste jaren de handel in groot illegaal vuurwerk flink ontmoedigd. Er is van deze spullen aanmerkelijk minder te verkrijgen op de illegale markt dan voorheen. Kwam dit vroeger voornamelijk vanuit België naar ons land, zijn het nu de voormalige Oostbloklanden die dit aan ons land proberen te leveren.

Evenementen- en/of illegaal vuurwerk is sowieso niet geschikt voor consumenten: Je hebt kennis en ruimte nodig om het veilig af te vuren. De regelgeving voor consumentenvuurwerk in België en Nederland is grotendeels overeenkomend en ruim genoeg om een spetterende vuurwerkshow te geven. Dat gaan we 13 december in Baarle-Hertog wederom bewijzen.

Bij de Zena Vuurwerk Trophy 2008 komt de liefhebber maximaal aan zijn trekken. Het vuurwerkgedeelte wordt geopend door Guy van der Schelden met zijn op afstand bedienbare helikopters. Onder de vliegmachines is vuurwerk bevestigd. Zij simuleren een luchtgevecht en daarna proberen zij een vuurwerkmat aan te vuren die om een pilaar is gebonden.
Daarmee ontsteken ze dan een 4.500.000 rol van een halve kilometer lang, die is opgespannen op een raamwerk van 24 meter lang en 7 meter hoog. De mega celebratiëncracker is nog verbonden met o.a. mines en fluiters en eindigt met een finale van salutes en een Spaanse vuurwerkverrassing.

Het West European Consumer Firework Championship gaat tussen 14 teams uit België, Nederland, China, Frankrijk, Duitsland en een Moluks team. Met een beperkt budget aan consumentenvuurwerk moeten zij proberen de beste show samen te stellen. Dat mag per show niet duren langer dan 3 minuten. De jury bestaat uit ervaren rotten op vuurwerkgebied en de mening van het publiek telt uiteraard ook mee.

De eindshow met evenementenvuurwerk zal een prachtige finale zijn voor dit vuurwerkfestival. Er zullen Duitse, Chinese, Italiaanse en Portugese mortierbommen worden afgevuurd en er wordt gebruik gemaakt van
mortiersalutes met zeer speciale effecten. De LVC zal met de Zena Vuurwerk Trophy bewijzen dat vuurwerk een feest is voor jong en oud, zolang er op een verantwoorde manier mee wordt omgegaan.

13 december:

Voetbalclub DOSKO
Molenbaan 1
2387 Baarle-Hertog

Mocht u de locatie toch niet kunnen vinden, dan kunt u gebruik maken van de bewegwijzering in Baarle-Hertog naar de Zena Trophy d.m.v bordjes rond Baarle.

Original Fireworks





Ingezonden persbericht