Ingezonden persbericht


De pers over de pers

Groot MediaDebat over zelfkritiek op journalistieke praktijken In samenwerking met de Raad voor de Journalistiek en de Nederlandse Nieuwsmonitor

Zaterdag 13 december, van 13.00 tot 16.00 uur, in de Amstelkerk, Amstelveld 10, 1017 JD Amsterdam

Een journalist bericht waarheidsgetrouw, maakt een duidelijk onderscheid tussen feiten, beweringen en meningen, handelt met open vizier. De journalist, redacteur, programmamaker, is vrij in de selectie van nieuws en heeft geen toestemming nodig van degene(n) over wie hij of zij bericht. Maar dient wel het belang dat met de publicatie is gediend af te wegen tegen de belangen die eventueel door de publicatie worden geschaad.

Handelen journalisten naar de leidraad, opgesteld door de Raad voor de Journalistiek? Zijn redacteuren zorgvuldig in hun berichtgeving? Houden programmamakers zich aan het principe van hoor en wederhoor indien zij in een publicatie iemand of een partij beschuldigen van laakbare zaken? Zijn de media ook kritisch over zichzelf? Sinds 2004 organiseert Stichting MediaDebat bijeenkomsten over het functioneren van de media.

De Raad voor de Journalistiek heeft een vergelijkend onderzoek verricht naar Raden voor de Journalistiek in West-Europa. Aan de hand van de onderzoeksresultaten beziet het Stichtingsbestuur op welke wijze de organisatie en werkwijze van de Raad verbeterd kunnen worden op het gebied van de klachtenprocedure, bemiddeling, het doen van ambtshalve uitspraken, de maatschappelijke profilering en financiering. Tijdens dit MediaDebat worden het eindrapport en de beleidsplannen bekend gemaakt. De Nederlandse Nieuwsmonitor, ingesteld als onderdeel van het drieluik dat de zelfregulering van de media moet bevorderen, doet wetenschappelijk onderzoek naar hypes, naar het functioneren van de (parlementaire) pers, naar excessen in de sector.

Ter afronding van een roerig jaar organiseert MediaDebat een grote bijeenkomst waar door journalisten, (hoofd- en eind)redacteuren van dag- en weekbladen, radio- en televisierubrieken, politici, belanghebbenden en onderzoekers wordt gediscussieerd over het functioneren van de Nederlandse pers.

Met in ieder geval Hans Laroes (NOS Nieuws), Willem Schoonen (Dagblad Trouw), Arendo Joustra (Elsevier, voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren), Thom Meens (de Volkskrant), Carel Kuyl (NOVA), Jan van Kriek (EénVandaag), Bertus Tichelaar (EO - Netwerk), Boris van der Ham (D66), Daphne Koene (Raad voor de Journalistiek), Otto Scholten (Nederlandse NIeuwsmonitor), en anderen. Het debat wordt geleid door Margriet Vroomans (journaliste en presentatrice van Tros Kamerbreed en EénVandaag).

Surf voor actuele gegevens over debatdeelnemers naar de website van Stichting MediaDebat. Klik hier voor routebeschrijving naar de Amstelkerk; toegang is gratis; aanmelden is niet verplicht maar wel handig: redactie@mediadebat.nl; via dat adres kunt u ook vragen stellen; of bel Katrien de Klein, 06 295 138 92

Stichting MediaDebat is een podium voor pers én publiek.

Voor meer informatie over onze debatten, kunt u terecht op onze website, een mail sturen naar redactie@mediadebat.nl of bellen met Katrien de Klein: 06 295 138 92