Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Wijkconferentie Nieuw Cultureel Burgerschap in 3 Utrechtse wijken

Op 13 december organiseert InterArt in samenwerking met Kosmopolis en Tumult een unieke wijkconferentie over Nieuw Cultureel Burgerschap (NCB). Deelnemers volgen vanaf 10.00 uur een "NCB tour" die start op Utrecht centraal station en achtereenvolgens Overvecht, Leidsche Rijn en Lombok aandoet. De centrale vraag tijdens de tour is: Hoe kan het publieke domein bijdragen aan de vorming van Nieuw Culturele Burgers? Plaatselijke kunstenaars zorgen, tijdens de ontvangst op het station, in de bus onderweg en in de drie wijken voor de artistieke statements die het uitgangspunt vormen voor discussie met wijkbewoners, politici en betrokkenen. Deelnemen aan de hele dag of één wijk is gratis, inclusief ontbijt, lunch en high tea. Inschrijven is gewenst en kan op www.nieuwcultureelburgerschap.nl.

Het programma start om 10.00 bij de ingang van Utrecht centraal station met ontvangst en een performance van Wouter Osterholt met Elke Uitentuin en Leander Haaitsma. Vanaf daar gaan deelnemers met bus 7 naar Overvecht met een performance in de bus van Ramses Rafaela. Om 11.00 staat in de Vechtclub in Overvecht het thema: Veiligheid als business centraal met een presentatie van H.I.K. ontwerpers en discussie met wijkbewoners en o.a. wijkwethouder Rinda den Besten en onderzoeker Nathan Rozema die de hele dag te gast is. Vervolgens nemen deelnemers bus 26 naar de Paperdome in Leidsche Rijn waar het thema: Gezamenlijke geschiedenis en de presentatie van Melle Smets uitgangspunt vormen voor discussie. Vanaf de Paperdome gaat bus 28 naar Muziekhuis Lombok waar het thema: Omwentelingen artistiek wordt ingeluid door de kunstenaars van Maanzaad. De "NCB tour" eindigt om 17.00 met een reflectie door dagvoorzitter Radi Suudi.

Nieuw Cultureel Burgerschap is een zoektocht naar balans tussen individuele vrijheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Stichting InterArt uit Arnhem is initiatiefnemer van dit project en onderzoekt het Nieuw Cultureel Burgerschap al 10 jaar. Deze wijkconferentie is onderdeel van een serie werkconferenties in 4 grote steden over dit onderwerp. Doel is om het Nieuw Cultureel Burgerschap te onderzoeken met cultuurspecialisten uit verschillende domeinen als kunst & cultuur, politiek, onderwijs, welzijn, wetenschap en media, maar ook met 'burgers'. In Utrecht is het speciale aandachtsgebied het publieke domein, en de manier waarop we dat samen vormgeven. Zo werkt InterArt in samenwerking met Kosmopolis en Tumult samen aan de ontwikkeling van burgers die actieve scheppers van hun omgeving zijn.

Voor interviews en meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Perry, communicatiemedewerker van stichting InterArt, via 0263518875 of 0655387077 of pr@stichtinginterart.nl. Meer info via www.nieuwcultureelburgerschap.nl en www.stichtinginterart.nl