Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 12-12-2008

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending zaterdag 13 december
Nederland 1 - 18.20 uur
Internet
WWW.TOP-X.NL

JONGEREN: WOUTER BESTE POLITICUS VAN 2008

Wouter Bos is volgens jongeren de beste politicus van 2008. De tweede plaats is voor Geert Wilders en Alexander Pechtold staat op drie. Dit blijkt uit onderzoek van TOP-X, het jongerenpanel van EÉNVANDAAG, in samenwerking met Coolpolitics en NOS Headlines. 1600 jongeren in de leeftijd van 12 tot 24 jaar hebben hun stem uitgebracht. Bos wint vanwege zijn goede optreden tijdens de kredietcrisis.

Wouter Bos zegt vereerd te zijn door de jongeren te zijn uitgekozen, maar relativeert zijn overwinning. "Ik heb grote overwinningen geboekt, maar ook enorm verloren. Het is ontzettend leuk dat het gebeurt, maar als over drie maanden of zes maanden Nederland heel grote problemen heeft, dan ben ik de eerste op wie mensen beginnen te schieten", aldus Bos. Op de vraag wie de slechtste politicus van het jaar is, antwoorden de meeste jongeren met Geert Wilders. De ondervraagden geven hem die titel omdat hij bijvoorbeeld 'gebrek aan respect' toont en omdat hij 'rechtse opvattingen' heeft. Volgens 40 procent is Wilders te veel in de media. De jongens zouden graag met Femke Halsema in een loveseat willen belanden en de meisjes met Wouter Bos.

TOP-X vroeg de jongeren wie ze kennen uit het kabinet. Jan Peter Balkenende is bij iedereen (100 procent) bekend. Daarna volgen Wouter Bos (97 procent) en André Rouvoet (81 procent). De minst bekende gezichten zijn Eberhard van der Laan (bij een kwart bekend) en Bert Koenders en Gerda Verburg, die allebei bij eenderde van de jongeren bekend zijn.

Welk nieuws is de jeugd het meest bijgebleven? Bij eenderde is dit de verkiezing van Barack Obama tot president van Amerika, op afstand gevolgd door de kredietcrisis (volgens 13 procent) en de film Fitna (10 procent). Het vertrouwen in het kabinet is iets gestegen in vergelijking met vorig jaar. 40% procent heeft tamelijk veel vertrouwen in het kabinet en eenderde heeft niet zo veel vertrouwen.

De enquête is te vinden op www.top-x.nl
In de uitzending van EÉNVANDAAG van zaterdag 13 december aandacht voor de uitslag van de enquête.

Maandag 15 december is in EÉNVANDAAG'S POLITIEKE JAAROVERZICHT de verkiezing van 'Politicus van het Jaar' te zien door de 40.000 leden van het EénVandaag Opiniepanel. Daarnaast wordt in de uitzending bekendgemaakt wie de Tweede Kamerleden zelf als beste politicus van het jaar zien en wordt met de hoofdpersonen uit het nieuws teruggeblikt op de politieke hoogte- en dieptepunten van dit jaar in deze speciale uitzending van EÉNVANDAAG.