Erasmus MC


---

Verhoogde perinatale sterfte in prachtwijken

Perinatale sterfte is in Nederland hoger dan gemiddeld in Europa. Voor het eerst stellen onderzoekers van Erasmus MC nu tevens vast dat er in Nederland grote geografische ongelijkheden bestaan. De perinatale gezondheid is in de grote steden veel slechter dan daarbuiten.

Voor het eerst wordt bovendien aangetoond dat het wonen in een zogenaamde `prachtwijk' belangrijke negatieve effecten heeft op moeder en kind. De kans op een slechte uitkomst is bij bewoners van prachtwijken 20 tot 30% groter. Dit geldt niet voor aangeboren afwijkingen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, dat zaterdag 13 december verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Minder ernstig
De Nederlandse perinatale gezondheid (ziekte en sterfte van het kind, voor de geboorte tot en met een week na de geboorte) laat veel te wensen over. De perinatale sterfte is hoger dan gemiddeld in Europa. Minder bekend is dat er in Nederland ook grote geografische ongelijkheden zijn. Niet alleen is in Nederland de perinatale gezondheid in de grote steden slechter dan daarbuiten, voor het eerst tonen de onderzoekers aan dat een belangrijk negatief effect uitgaat van het wonen in een zogenaamde prachtwijk, over het algemeen rond de 20 - 30% extra risico op vrijwel iedere uitkomst. Alleen voor aangeboren afwijkingen bestaat dit extra risico niet. Het verband met prachtwijken wordt niet verklaard doordat er meer zwangeren van niet-westerse herkomst wonen. Zij hebben weliswaar ook 20 - 30% meer risico op een slechte uitkomst, maar het prachtwijkeffect komt daar bovenop. Dit geldt vooral bij autochtone zwangeren. Het verband met het wonen in een prachtwijk is niet alleen voor perinatale sterfte (doodgeboorte en sterfte in de eerste levensweek) vastgesteld. Ook is namelijk bepaald voor welke aandoeningen die tot sterfte aanleiding geven het prachtwijkeffect het grootste was, namelijk te laag geboortegewicht, geboren worden in een slechte conditie (blauw) en vroeggeboorte.
Rotterdam kende in de periode 2000 tot 2006 rond de 20% meer slechte uitkomsten dan de rest van Nederland. Den Haag volgt met 15%, in Amsterdam en Utrecht is de situatie minder ernstig.

Buiten bereik
De slechte cijfers hebben veel te maken met stapeling van risico's en aparte effecten die uitgaan van het wonen in een prachtwijk. Deze risico's vereisen een veel actievere preventie die al voor de zwangerschap begint, waarbij medische en maatschappelijke zorg moeten samenwerken. Op dit moment start de prenatale zorg dusdanig laat dat er voor zwangeren uit prachtwijken in veel gevallen geen enkele vorm van preventieve zorg wordt verleend in de belangrijkste eerste drie maanden van de zwangerschap. Het gebruik van foliumzuur is dramatisch laag en door de vereiste eigen bijdrage bij screening op aangeboren afwijkingen blijft voor de overgrote meerderheid van zwangeren `normale' zorg zoals die in Europa als de norm wordt beschouwd buiten bereik.

Barrière
Sommige uitkomsten over Rotterdam zijn eerder dit jaar bekendgemaakt in het vakblad Medisch Contact. In reactie hierop hebben op 18 juni de gemeente, de GGD en het Erasmus MC een actieplan gestart in nauwe samenwerking met alle zorgverleners van de stad, onder de noemer Aanvalsplan Perinatale Sterfte Rotterdam. De deelgemeente Noord is hierbij pilotregio. Het Erasmus MC brengt innovatieve projecten in, zoals een Geboortecentrum op het dak van het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis om een veilige thuisbevallingssituatie te bieden die in prachtwijken nu eenmaal niet realistisch is, uitgebreide preconceptiezorg in de pilotregio en een verbeterd risicobeleid mede op basis van resultaten van de Generation R studie. Met alle middelen wordt geprobeerd de zwangeren en aanstaand zwangeren eerder te bereiken, die op dit moment door een barrière van taal, kosten of leefomgeving niet worden bereikt.

Publicatiedatum: 12 december 2008