Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer



Dag 3. Poznan geslaagd: een tevreden minister

Het werd laat gisteren, maar dat is vrijwel altijd het geval met dit soort conferenties. Dat is helemaal niet erg als de bijeenkomst uiteindelijk geslaagd is. En Poznan was geslaagd en ik kan als een tevreden minister vanavond, zaterdag, de trein weer in richting Nederland.

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd wat onze inzet was, wat wij hier in Polen wilden bereiken. En dat is voor een groot deel gelukt. Laat ik eerst eens uitleggen wat alle landen samen hebben bereikt, wat de conferentie nu heeft opgeleverd.

Allereerst: er moet heel veel gebeuren in de komende periode tot Kopenhagen. In Poznan heeft de internationale gemeenschap de fundering gelegd. Dat is misschien voor de niet geinformeerde buitenstaander niet zo spectaculair. Hier zijn geen concrete afspraken gemaakt over C02 uitstoot of duurzame energie. Dat gaat gebeuren in Kopenhagen en de Nederlandse regering zal er alles aan doen om Kopenhagen tot een succes te maken. Poznan heeft geen vuurwerk opgeleverd, althans niet voor de buitenwereld. Maar dat was ook nooit de bedoeling en teleurstelling hierover die in hier en daar in commentaren zie, is dan ook gewoon misplaatst. Poznan is de kanteling richting daadwerkelijke onderhandelingen. Er zijn nu twee hoofdonderhandelaars benoemd uit Malta en Brazilie. Nogmaals: wellicht niet zo spectaculair maar voor onderhandelingen met bijna 190 landen in VN verband van cruciaal belang.

In de tweede plaats: we hebben belangrijke nieuwe stappen gezet in de richting van wat de " shared vision" werd genoemd. De doelstellingen die wij willen realiseren staan kaarsrecht overeind. Iedereen is het er over eens dat er geen alternatief is voor een duurzame, koolstofarme economie. Al Gore was hier gisteren ook en hij onderstreepte dit nog eens op zijn eigen welsprekende wijze. Hij bracht de boodschap van de nieuwe Amerikaanse regering duidelijk over. We kunnen, we moeten de klimaatscrisis allemaal samen oplossen. Er zijn geen verschillen meer tussen arm en rijk, dat zijn achterhaalde begrippen. Het is geen economisch of politiek vraagstuk meer maar een morele verplichting. We kunnen deze crisis oplossen. Yes we can.......

In de derde plaats zijn er heel goede afspraken gemaakt over een aantal concrete punten. Ik heb mij in de afgelopen zes maanden sterk gemaakt voor een solide financieel bouwwerk onder alle plannen. Als start hiervan is er nu een adaptatiefonds (dat ontwikkelingslanden in staat stelt zich aan te passen aan de klimaatverandering) en een fonds om ontbossing tegen te gaan. Allerlei details en met name de managementstructuur van het adaptatiefonds zijn nog niet helemaal uitonderhandeld, maar dat gaat wel lukken! Ook de financiering van het tegengaan van ontbossing is van groot belang. Niet minder dan 20% van de CO2 uitstoot heeft direct met ontbossing te maken, dus als we hier vooruitgang boeken, dan scheelt dat meteen heel veel. In Bali kwam dit probleem eigenlijk voor het eerst op de politieke agenda. Nu, een jaar later, waren de belangrijkste landen die zich met dit probleem bezighouden, gisteren bijeen om verdere afspraken te maken. Om straks in Kopenhagen vergaande maatregelen te treffen. Nederland heeft nu al 15 miljoen Euro toegezged.

Dit heeft COP 14 dus allemaal bereikt. En gelijkertijd hebben de regeringsleiders van de EU in Brussel een historisch akkord bereikt over vergaande Europese maatregelen. Wie had dat gedacht na alle negatieve voorpubliciteit?

En ik zelf? Het was flink aanpoten daar in Poznan. Naast de hele dag vergaderen ontmoette ik gisteren achtereenvolgens jongeren die ambassadeur zijn van "Fair Climate", overlegde ik met leden van het Europees Parlement, sprak ik met jongeren van "Friends of the Earth Europe", had ik gesprekken met de Peruaanse Minister van Milieu , de Noorse Minister van Energie, de Zuid Afrikaanse Minister van Milieu , had ik een ontmoeting met Nederlandse NGO's en de Mexicaanse Minister van Milieu, zat ik namens collega Koenders een "side event" van de Wereldbank voor en deed ik een reeks interviews.

Ik ben natuurlijk heel tevreden over het feit dat voorstellen waar ik de afgelopen 6 maanden voor heb gelobbyd, zijn aangenomen. En ik ben er ook trots op dat ik zoveel complimenten kreeg over mijn speeches. Ook van kritische NGO's, wat ik niet zo onmiddellijk had verwacht. Ik ben ook trots op BV Nederland, dat zich zo goed presenteerde in de tentoonstelling over duurzame technologie. En tenslotte heb ik zoveel energie gekregen van al die enthousiaste jonge mensen met wie heb kunnen praten in Poznan. Ik heb het er in speeches vaak over dat wij de klimaatcrisis moeten oplossen voor onze kinderen en kleinkinderen. En ik heb er in de afgelopen dagen tientallen ontmoet. Ik heb de deuren van de Nederlandse delegatiekamer wagenwijd opengezet voor alle jongeren die met me wilden discussiëren. En dat wil ik tot en met Kopenhagen blijven doen.

Visie minister
'Dit kabinet streeft naar een duurzame ontwikkeling. Duurzaamheid is dé centrale opgave voor de 21ste eeuw! Door ons energieverbruik te verminderen en duurzame energiebronnen in te zetten, verminderen we de opwarming van de aarde.'