Politie Noord-Holland-Noord

Gewapende overval op juwelier, verdachten aangehouden

Alkmaar, 12-12-2008 o Rond 10.35 uur kreeg de politie de melding van een overval op een juwelierszaak aan de Laat. Verdachten hadden ruiten van de vitrines van de zaak ingeslagen en zijn er met sieraden vandoor gegaan op een scooter. Een medewerksters van de juwelier, die binnen stond, werd bedreigd met een vuurwapen. Ze waren niet in de zaak geweest.

De scooter bleek van diefstal afkomstig en werd kort erna aangetroffen op de Popelmanslaan in Alkmaar. Het vermoeden bestond dat de daders waren overgestapt in een auto.

Enkele minuten hierna zagen surveillerende agenten bij verkeersplein Kooimeer een auto rijden. De auto bleek van diefstal afkomstig en reed de snelweg A9 op in de richting van Akersloot.

Succesvolle aanhoudingen

De mannen kregen een stopteken en ter hoogte van hectometerpaal 66,2 lukte het de auto aan de kant te dirigeren en deze klem te rijden. De bestuurder werd onmiddellijk aangehouden. Dit was een 21-jarige man uit Amsterdam. Een passagier vluchtte de A9 over en rende een weiland in. Een agent heeft deze man door zijn voet geschoten maar de verdachte rende door en verstopte zich in een prutsloot. Daar werd hij ontdekt en kon ook worden aangehouden. Deze eveneens 21-jarige man uit Amsterdam werd voor behandeling per ambulance naar het ziekenhuis in Alkmaar vervoerd.

De politie heeft op de A9 een groot onderzoek ingesteld waarbij een helikopter en een speurhond werd ingezet. De beide verdachten worden in verzekering gesteld in verband met het onderzoek.

In de gestolen auto werden de bij de juwelier gestolen spullen aangetroffen en tevens lag er een vuurwapen in het voertuig. De Rijksrecherche doet nader onderzoek inzake het schietincident.

Getuigen die nog niet door de politie zijn gehoord worden verzocht contact op te nemen met de politie in Alkmaar: 0900-8844.