Huishoudelijke hulp PGB toch mogelijk in 2009


Thuiszorginstellingen sluiten hun deuren voor de huishoudelijke hulp

AMSTERDAM, 20081213 -- Hulpbehoevenden en huishoudelijke hulpen zien de organisatie van de huishoudelijke hulp verdwijnen bij de traditionele thuiszorginstellingen. Huishoudelijke hulpen melden zich nu soms met hun gehele klantenkring aan bij de landelijke centrale Home Works aan om onveranderd door te kunnen gaan.

De traditionele thuiszorginstellingen combineerden het bieden van specifieke thuiszorg zoals persoonlijke verzorging met het bieden van huishoudelijke hulp. De vergoeding die deze instellingen ontvingen voor het organiseren van huishoudelijke hulp is echter steeds verder onder druk komen te staan. In 2008 hebben veel thuiszorginstellingen nog geprobeerd om een hogere vergoeding voor deze dienst te verkrijgen hetgeen niet gelukt is.

Het gevolg hiervan is dat een groot aantal thuiszorginstellingen op 31 december 2008 definitief hun deuren sluit voor wat betreft de huishoudelijke hulp. Vanuit het gehele land komen de berichten van hulpen dat zij hun ontslagbrief reeds ontvangen hebben.

Bij hulpbehoevenden en dienstverleners bestaat veel onduidelijkheid. De landelijk werkende huishoudelijke hulpen centrale (Home Works), heeft nu al een sterke toestroom van hulpbehoevenden en huishoudelijke hulpen.
Huishoudelijke hulpen melden zich soms met hun gehele klantenkring aan om onveranderd door te gaan.
Voor wat betreft deze grote verandering ten aanzien van de PGB huishoudelijke hulp is de doelstelling van de centrale om er juist voor te zorgen dat de relatie tussen huishoudelijke hulpverlener en klant, die in sommige gevallen al jaren bestaat, toch onveranderd door kan gaan in 2009 en daarna. Het is, volgens Home Works, door de schaalvergroting mogelijk om steeds beter voorzieningen centraal te organiseren.
Home Works bestaat sinds 1994 en heeft zich, ondanks de vele wijzigingen in wet en regelgeving, telkens overeind weten te houden.

Home Works is te bereiken op nummer 0900-6001010 en heeft als website www.huishoudelijke-hulp.nl





ingezonden persbericht