PvdA Europees parlement


Agenda Straatsburg 15 tot en met 20 december

11 december 2008

Het Europees Parlement vergadert volgende week in Straatsburg. De belangrijkste onderwerpen met inbreng van PvdA-europarlementariërs zijn als volgt.

Maandag 15 december 2008

Arbeidstijdenrichtlijn (Cercas rapport)

De richtlijn is bedoeld om werknemers te beschermen tegen excessieve werktijden en concurrentie op arbeidsomstandigheden. In de richtlijn is vastgelegd dat werknemers in principe maximaal 48 uur per week mogen werken. Er is vooralsnog geen akkoord bereikt met het Europees Parlement, omdat de richtlijn te veel ruimte open laat voor uitzonderingen. Ook staat hij op gespannen voet met bestaande rechtspraak over de rust- en diensttijden van o.a. artsen en brandweerlieden. Jan Cremers woordvoerder.

Woensdag (!) stemming.

Dinsdag, om 13.30 uur grote vakbondsdemonstratie bij Europees Parlement, ETUC, European Doctor Organisations en FNV aanwezig.

Europese medezeggenschap (Bushill-Matthews rapport)

De Europese ondernemingsraad zal voortaan een serieuze en niet te ontkennen partner zijn voor de directie van ondernemingen die over de Europese grenzen heen werken. Na jaren onderhandelen is eindelijk een akkoord bereikt over de regels van het Europese medezeggenschap. Jan Cremers wist belangrijke wijzigingen van de bestaande richtlijn voor Europese ondernemingsraden door te voeren.

Dinsdag stemming.

Wapenhandel in de EU (Rühle rapport)

Debat over de nieuwe richtlijn . Jan Cremers, een van de onderhandelaars, heeft namens de sociaal-democraten met succes gepleit voor meer transparantie en controle op de export van wapens, inclusief sancties voor bedrijven die zich niet aan de regels houden.

Dinsdag stemming.

Garantie voor spaarders (Ehler rapport)

Debat over de garantie die spaarders krijgen bij het falen van een bank (depositogarantiestelsels). De voorstellen van Ieke van den Burg om in de hele Europese Unie 100.000,- euro te garanderen, zonder mogelijkheden voor lidstaten om daarvan af te wijken, zullen naar alle waarschijnlijk worden aangenomen. Volgens de voorstellen voor een nieuwe regeling zullen spaarders eerder het bedrag uitbetaald krijgen.

Dinsdag 16 december 2008

Uitkomst Europese Raad - Economisch herstelplan

Ieke van den Burg pleit ervoor om in Europees verband tijdig, tijdelijk, gericht en gecoördineerd in te grijpen om zo werk en inkomen te beschermen. Europese samenwerking levert meer op dan de som der delen van enkel nationale maatregelen.

Klimaatpakket

Debat over de verschillende onderdelen van het klimaatpakket. Dorette Corbey is woordvoerder op alle onderdelen.

Stemming is woensdag.

Grensoverschrijdende handhaving van verkeersregels (Ayala Sender rapport)

Op dit moment bestaat een wirwar van bilaterale verdragen in de EU. Daardoor kan het ene land wel, en het andere niet tot vervolging overgaan na een verkeersovertreding door een bestuurder uit een andere lidstaat. Daar komt nu een einde aan. Het is natuurlijk altijd vervelend om een boete te krijgen, maar deze richtlijn is een goede zaak voor de verkeersveiligheid in Europa, vindt Lily Jacobs.

Stemming woensdag.

Woensdag 17 december 2008

Fundamentele rechten in de EU (Catania rapport)

Debat over de bescherming van de rechten van minderheden (oa. minderheidstalen) en het bestrijden van discriminatie van kwetsbare groepen (Roma, etc), de bescherming van de vrijheid van meningsuiting en het wegnemen van drempels in politieke participatie. Ook komt de bescherming/uitwisseling van gegevens met betrekking tot het bestrijden van terrorisme aan de orde. Emine Bozkurt is woordvoerder.

Stemming donderdag.

Sancties voor werkgevers die illegalen aan het werk zetten (Fava rapport)

Een van de voorstellen is om de kosten die gemaakt worden om illegale werknemers terug te sturen, door de werkgever te laten betalen. .Emine Bozkurt is woordvoerder.

Stemming donderdag.

Donderdag 18 december 2008

Administratieve lastenvermindering voor het midden- en kleinbedrijf (van den Burg rapport)

Debat en stemming over het rapport van Ieke van den Burg dat zal leiden tot administratieve lastenvermindering op het gebied van accountancy voor het midden- en kleinbedrijf. Ook zal er naar aanleiding van dit rapport een resolutie worden aangenomen waarin de Europese Commissie wordt verzocht met voorstellen te komen om micro-entiteiten, erg kleine ondernemingen die enkel lokaal actief zijn, zelfs volledig vrij te stellen van de Europese boekhoudverplichtingen.