Gemeente Binnenmaas

Nota Cultureel Erfgoed Binnenmaas in inspraak

Van 15 december 2008 tot 26 januari 2009 ligt het concept van de nota Cultureel Erfgoed Binnenmaas voor belangstellenden ter inzage in het gemeentehuis aan de Sportlaan in Maasdam. U kunt de nota ook inzien op deze website via 'Actueel/Ter inzage'. Gedurende de inspraaktermijn van zes weken kan iedereen zijn of haar mening over de nota kenbaar maken.

Bij de vaststelling van de Programmabegroting 2008 in november 2007 heeft de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders van Binnenmaas verzocht een startnota op te stellen over de rol van de gemeente bij de instandhouding van het cultuurhistorische erfgoed.

De nota cultureel erfgoed Binnenmaas zoals die nu ter inzage ligt, geeft een beeld van de huidige stand van zaken ten aanzien van het gemeentelijke erfgoedbeleid en bevat voorstellen voor het ontwikkelen van nieuw beleid. Naast beleidsambities en -voornemens, zijn ook concrete initiatieven en activiteiten geformuleerd. Samen moeten deze op termijn leiden tot een integraal gemeentelijk erfgoedbeleid.

In de nota wordt ingegaan op verschillende vormen van cultureel erfgoed. Er is gekeken naar het cultuurlandschap van Binnenmaas, het archeologisch bodemarchief en de gebouwde en ruimtelijke monumentenzorg. De molens hebben, als bijzonder onderdeel van het gebouwde erfgoed in Binnenmaas, een apart hoofdstuk gekregen. Ook is aandacht besteed aan het roerende en immateriële erfgoed, zoals bijvoorbeeld de betekenis van het Streekmuseum Hoeksche Waard. Cultuurhistorische waarden hebben als kenmerk dat zij uniek en onvervangbaar zijn. Eenmaal verdwenen, krijg je ze nooit meer terug. Het is daarom van belang dat het cultuurhistorisch erfgoed behouden blijft, ook omdat een gemeenschap er mede haar identiteit aan ontleent.

Reageren

De conceptnota ligt van maandag 15 december 2008 tot maandag 26 januari 2009 ter inzage in het gemeentehuis aan de Sportlaan 22 in Maasdam. Ook via de website www.binnenmaas.nl is de nota in te zien. Voordat de nota wordt vastgesteld, kunnen belangstellenden hun zienswijze kenbaar maken. Dit kan door voor maandag 26 januari 2009 een brief te sturen aan het college van burgemeester en wethouder, Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam. De ingediende inspraakreacties worden betrokken bij de uiteindelijke besluitvorming door de gemeenteraad.

Voor meer informatie kan men tijdens kantooruren terecht bij mevrouw P.M.M. de Waal van de afdeling Ruimtelijke Zaken, tel. 078 - 676 44 33.