Gemeente Breda

Uitblijven van vervolgonderzoek volgens gemeenten gemiste kans

Klik hier voor vergroting.

Geen vervolgstap naar haalbaarheid spoorlijn Breda-Utrecht. De gemeenten Breda, Utrecht, Dordrecht, Oosterhout en Gorinchem vinden het jammer dat minister Eurlings (V&W) geen verder onderzoek wil doen naar de haalbaarheid van een spoorverbinding tussen Breda en Utrecht. De minister komt tot dit standpunt op basis van de resultaten van een audit die recent is uitgevoerd naar deze spoorlijn.

Tot nu toe is alleen gekeken naar aantallen reizigers en kosten en bijvoorbeeld nog niet naar de bijdrage aan het milieu (CO2, luchtkwaliteit, geluid). Ook is de verminderde kwetsbaarheid van het spoor- en wegsysteem niet in beeld gebracht. Daarnaast zou er ook aandacht moeten zijn voor de ruimtelijke en economische kansen die de spoorlijn Breda Utrecht biedt, vooral omdat het Ruimtelijk Planbureau in het rapport Wegen naar economische groei al eerder heeft geconcludeerd dat de A27 Breda-Utrecht economisch gezien een van de belangrijkste verbindingen in ons land is. Investeren in de verbetering van deze verbinding levert volgens het rapport een belangrijke bijdrage aan de groei van de Nederlandse economie. De spoorlijn zou de positie van Breda en Utrecht als internationaal vervoerknooppunt versterken. Voor Utrecht biedt de spoorlijn bovendien nieuwe kansen voor duurzame bouwlocaties aan de zuidkant van de stad en regio.

De A27 blijft ook in de toekomst een drukke noord-zuidverbinding. In de optiek van de gemeenten blijft capaciteitsuitbreiding noodzakelijk maar zou de spoorlijn enige verlichting kunnen brengen. Het is zaak om de uitbreiding van de A27 nu voortvarend ter hand te nemen. Daarbij zouden in ieder geval op een aantal knelpunten voorzieningen moeten worden getroffen die de aanleg van de spoorlijn in de toekomst niet onmogelijk maken.

Breda, 14 december 2008