TNO


15 december 2008

Lisa van Midde uit Nijmegen wint Not Invented Yet 2008 met The Growing Game tegen overgewicht

Het idee voor de The Growing Game is door TNO uitgeroepen tot winnaar van Not Invented Yet. The Growing Game, bedacht door Lisa van Midde uit Nijmegen, pakt het overgewicht van kinderen aan door middel van een computerspel. Lisa heeft hierdoor een hippe netbook gewonnen plus een cheque van 5000 Euro voor een opleiding of cursus naar eigen keuze.

De jury beoordeelde The Growing Game als een realistisch voorstel dat effectief kan zijn en bovendien forse maatschappelijke impact kan hebben. In The Growing Game moet de speler een figuurtje een bepaald traject laten afleggen. Het figuurtje wordt dikker of dunner, afhankelijk van de keuzes die de speler maakt. Kinderen kunnen spelenderwijs zien wat de consequenties zijn van veel of weinig bewegen en van gezond of ongezond eten. Het idee van Lisa was ook winnaar voor het thema Overgewicht.

Mensen konden op www.niy.nl innovatieve ideeën indienen die te maken hadden met de thema's Overgewicht, Klimaatverandering en Files en bereikbaarheid.

Stimuleringsprijs voor categoriewinnaars

Dennis Debie kreeg een stimuleringsprijs voor zijn inzending 'De weg op? koop een kaartje' voor het thema Files en bereikbaarheid. Iedereen die tijdens de spits gebruik wil maken van de snelweg, moet de dag ervoor een 'kaartje' gekocht hebben. Luuk Keizer en zijn team ontvingen de prijs voor het idee Groen Fitnesscentrum. Dit is een inzending in het thema Klimaatverandering. De twee categoriewinnaars hebben een mooi beeldje en het boek 'Energie en onze toekomst' van Robbert en Rudolf Das als stimuleringsprijs ontvangen.

Prijsuitreiking in Delft

De prijzen werden uitgereikt tijdens een geanimeerde bijeenkomst op het hoofdkantoor van TNO in Delft. Jury-voorzitter Jan Mengelers van de TNO Raad van Bestuur reikte de prijzen uit. Mengelers constateerde tijdens de prijsuitreiking dat de winaars uit het juiste TNO-hout zijn gesneden: goed nadenken en oplossingen bedenken voor taaie vraagstukken. Net als de meeste inzenders zijn de winnaars nog studerend. "Wie weet zien we deze innovatieve mensen nog eens terug bij TNO" aldus de bestuursvoorzitter.

Veel belangstelling

De juryvoorzitter merkte verder op deze tweede editie van Not Invented Yet kreeg weer veel belangstelling heeft gekregen. Vooral van studenten. Er waren dit jaar 124 inzendingen en deze zijn ruim 55.000 maal bekeken. "Erg leuke ideeën en ook veel goed doordachte en uitgewerkte inzendingen. Ik ben nu al benieuwd naar NIY 2009".

De ideeën zijn nog enige tijd te bekijken op www.niy.nl bericht 2008-63
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75