Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Chemie en energie (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 15 december 2008


------

CNV Chemie en energie teleurgesteld over rol financiële instellingen

"Krampachtigheid derden kost DSM de kop"

"Doordat de financiële instellingen bovenop hun geld blijven zitten loopt een uiterst solide bedrijf als DSM enorme deuken op. Winstvoorspellingen worden in ijltempo neerwaarts bijgesteld. En nu dan de aankondiging van 1.000 ontslagen. Dit is heel zuur."

Zo reageert bestuurder Ron Smeets van CNV Chemie en energie op de aankondiging dat DSM wereldwijd 1.000 banen wil schrappen. Nog onduidelijk is overigens hoeveel werkgelegenheid dit kost in eigen land.

"DSM zit niet op een eiland. De gevolgen van de kredietcrisis gaan ook deze onderneming niet voorbij. Wat heet; het volkomen stagneren van de automotive industrie heeft een heel zware impact bij DSM.

Maar de onderneming heeft plannen zat. En ziet nog voldoende kansen om te investeren. Vandaar ook die uitstekende winstverwachtingen van DSM, nog maar heel kort geleden.

Maar omdat de banken niet bereid zijn geld uit te lenen, komt DSM niet verder. Dat is tragisch."

Drukventiel
Smeets is het niettemin oneens met de keuze van DSM om ontslag als oplossingsmaatregel in te zetten. "Want hetgeen ik hiervoor noemde laat onverlet dat wij als bond nou niet direct enthousiast staan te springen als DSM beslist om 1.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Eerder het tegendeel. Hoewel de aankondiging niet als verrassing komt, zijn we in dit geval juist geneigd om te stellen dat DSM meer voor eigen rekening zou moeten nemen. Een financieel gezonde onderneming kan dat immers? Het is niet goed dat DSM nu het personeel als een soort van overdrukventiel gebruikt nu het tegenzit op de financiële markt. En dat zullen we ze ook op korte termijn meedelen."