Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 15 december 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk DGMo/DRV 2008/4408
Onderwerp
Veiligheid in het openbaar busvervoer

Geachte voorzitter,

Hierbij stuur ik u ter informatie de rapportage van een verkennend onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, naar de naleving van wet- en regelgeving in het openbaar busvervoer, m.b.t. voertuigtechniek, rij- en rusttijden en arbeidsomstandigheden i.r.t. ongevallen. Het onderzoek is uitgevoerd in de tweede helft van 2007 en begin 2008.

Uit de resultaten blijkt dat de onderzochte vervoerders over het algemeen voldoen aan de wettelijke gestelde eisen. De conclusies en aanbevelingen uit het rapport heeft mijn inspectie reeds actief opgepakt in gesprekken met de vervoerders en de decentrale overheden. Dit leidt tot de volgende vervolgacties:
1. Vervoerders voldoen over het algemeen aan de gestelde wettelijke eisen voor materieel (techniek). De inspectie blijft actief controleren met steekproeven en alert reageren op incidenten en signalen hierover uit het veld.
2. Onderaanneming door touringcar- en taxibedrijven lijkt een groter risico voor de naleving dan bij openbaarvervoerbedrijven. De inspectie gaat hiernaar vervolgonderzoek doen en actiever controleren met steekproeven.
3. Voorlichting over rij- en rusttijden is belangrijk. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt in eerste instantie bij de vervoerders zelf. De inspectie ondersteunt verbetering van de communicatie over rij- en rusttijden onder andere met een nieuwsbrief.
4. Het risico dat vervoerders aan het eind van een concessieperiode minder aandacht besteden aan het onderhoud is klein en vrijwel uit te sluiten met een onderhoudscontract met een onafhankelijk bedrijf voor de hele concessieperiode. Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGMo/DRV 2008/4408


5. De bedrijfsvoering van OV-bedrijven kan op het terrein van personen- en voertuigmanagement beter worden verankerd in de organisaties. Mede op basis van de vakbekwaamheideisen, gaat de inspectie op korte termijn verder in gesprek met de vervoerders en de decentrale overheden over de ontwikkeling en implementatie van een veiligheidszorgsysteem en de rolverdeling daarbij.

De vervoerders en decentrale overheden hebben constructief meegewerkt met het onderzoek en toonden zich bij tussentijdse besprekingen tevreden met de resultaten. De vervolgafspraken over het veiligheidszorgsysteem zijn begin 2009 gepland. Hiermee is de naleving en het toezicht op de wet- en regelgeving met betrekking tot de veiligheid van het openbaar busvervoer gediend.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---