Ingezonden persbericht


IT speelt hoofdrol in herstel internationale financiële wereld

Software AG: grote meerderheid banken en verzekeraars ziet IT als strategisch middel voor toekomstig succes

Amsterdam, 15 december 2008 - IT is voor banken en financiële instellingen van cruciaal belang om zich te kunnen aanpassen aan de nieuwe economische omstandigheden, aldus Software AG. Terwijl de markt te kampen heeft met veel onrust, hebben financiële instanties nu de kans om zich voor te bereiden op wijzigingen in de wetgeving en marktstructuur. Op de G20-bijeenkomst in Washington is benadrukt dat de voorrang van nationale wetgeving leidt tot een situatie waarin tal van landen vaak zeer uiteenlopende eisen stellen aan een van de meest geglobaliseerde onderdelen van de wereldeconomie. Financiële instanties met een flexibele en makkelijk aan te passen IT-infrastructuur zullen in tijden van economische recessie eenvoudiger nieuwe wet- en regelgeving kunnen implementeren en daardoor meer compliant zijn. Onderzoek dat in oktober 2008 door Software AG is uitgevoerd onder banken en verzekeraars bevestigt het belang van IT-flexibiliteit, transparantie en geautomatiseerde bedrijfsprocessen. Een meerderheid van de ondernemingen ziet deze aspecten als strategisch voor hun toekomstige succes.

"We zien momenteel drie grote uitdagingen waar de financiële markt mee te maken krijgt," zegt Karl-Heinz Streibich, CEO van Software AG. "Ten eerste de vele wijzigingen in de nationale wet- en regelgeving die zo eenvoudig en kosteneffectief mogelijk moeten worden geïmplementeerd. Ten tweede de voortgaande consolidatie in de markt die een snelle integratie van IT-middelen vereist. Tot slot het verbeteren van risicomanagement binnen een sterker gereguleerde bancaire sector."

De onzekerheid in de markt heeft veel financiële instellingen ervan overtuigd dat zij moeten fuseren met andere partijen of dat zij andere instellingen moeten overnemen. De inspanningen om monolitische of standaardapplicaties met elkaar te integreren en te consolideren zijn enorm. Tegelijkertijd zijn grote kostenbesparingen en nieuwe mogelijkheden voor de business beschikbaar voor financiële instellingen met een flexibele IT-infrastructuur. "Deze bedrijven zullen activiteiten op het gebied van overnames en fusies veel eenvoudiger vinden en de verwachte voordelen zullen veel eerder worden gerealiseerd", zegt Streibich.

Individuele policies voor risicomanagement en de implementatie hiervan met behulp van IT zullen een hoge prioriteit krijgen. Onbekende of onbeheerde risico's zullen bij internationaal opererende financiële instituties niet langer worden geaccepteerd. Investeerders, klanten en medewerkers zullen kiezen voor instituten met de meest begrijpelijke en transparante beheerpolicies, die worden afgedwongen door IT.

Software AG heeft in oktober 2008 een onderzoek uitgevoerd onder banken en verzekeraars. De resultaten hiervan tonen aan dat IT door de meerderheid van de ondervraagden wordt gezien als een strategisch middel. Dezelfde visie blijkt meer en meer te bestaan op het niveau van Raden van Bestuur. Transparantie, flexibiliteit en modernisering van IT worden gezien als belangrijke doelstellingen en meer dan zestig procent van de ondervraagden implementeert daarom business proces management projecten. Het vervangen van bestaande systemen - een weg waarbij een groot deel van het intellectueel kapitaal verloren gaat - is volgens slechts zeven procent van de ondervraagden een acceptabele aanpak.

"De nieuwe generatie van business management software (BPM) optimaliseert de besluitvormingsprocessen van de business. Het geeft bedrijven een real-time inzicht in de activiteiten van de business en de ontwikkelingen die zij nodig hebben", zegt Mark Rhoden, Director Software AG Nederland. "Daarnaast maakt BPM het voor bedrijven mogelijk om bij overnames de beste individuele applicaties te selecteren en op te nemen in een flexibelere en makkelijk aan te passen IT-infrastructuur die de gefuseerde organisatie optimaal kan ondersteunen."

###

Over Software AG
Software AG is de grootste onafhankelijke leverancier van bedrijfsinfrastructuur software. Onze 4.000 internationale klanten bereiken meetbare bedrijfsresultaten door het moderniseren en automatiseren van hun IT-systemen en het snel bouwen van nieuwe systemen en processen. Klanten kunnen met Software AG's oplossingen voldoen aan hun groeiende eisen en wensen.

Ons toonaangevende productportfolio omvat de beste oplossingen voor het beheren van data, het mogelijk maken van Service-Oriented Architecture en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Door de combinatie van bewezen technologie met marktkennis en best practices kunnen onze klanten hun organisaties sneller verbeteren en onderscheiden.

Software AG heeft meer dan 39 jaar ervaring in de IT-markt. De organisatie heeft ruim 3.800 medewerkers in dienst, verdeeld over vestigingen in vijftig landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Duitsland. Software AG is genoteerd aan de Frankfurt Stock Exchange (TecDAX, ISIN DE 0003304002 / SOW). In 2007 boekte Software AG een omzet van 621 miljoen euro. Meer informatie over Software AG is te vinden op www.softwareag.com