Gemeente Zoetermeer

Vergunning voor dakkapel in één dag

Sinds 1 december is het mogelijk om aan de balie van het Publieksplein in het Stadhuis in één dag een bouwvergunning voor een eenvoudige dakkapel te krijgen, een zogenaamde flitsvergunning. Door het werkproces te verbeteren en de toetsingscriteria te versimpelen hoeft dit niet meer zes weken te duren. In 2009 wil de gemeente nog meer producten volgens het flitsmodel aan inwoners en bedrijven leveren.

De flitsvergunning dakkapel geldt voor een lichte bouwvergunning. Deze vergunning is binnen één dag te verkrijgen, mits de aanvraag aan een aantal voorwaarden voldoet. In de eerste plaats dient de aanvraag volledig te zijn en voorzien te zijn van duidelijke tekeningen met de juiste maatvoering. Daarnaast moet de toekomstige dakkapel voldoen aan de eisen van het bestemmingsplan, aan de technische eisen en aan de welstandscriteria. Als de aanvraag en bijbehorende documenten voor 10.00 uur aan de balie zijn aangeleverd, kan de aanvrager de flitsvergunning, als alles in orde is, tussen 16.00 en 17.00 uur ophalen. De criteria voor de flitsvergunning staan beschreven in een handige checklist, te vinden op de gemeentelijke website www.zoetermeer.nl.

De flitsvergunning dakkapel is onderdeel van de verbetering van de publieke dienstverlening. Er komen steeds meer producten bij, die de gemeente gemakkelijker en sneller wil leveren. Inmiddels zijn er zo'n 30 gemeentelijke producten digitaal aan te vragen en dit aantal neemt verder toe. Ook is vorige week het Publieksplein geopend. Dit is de plaats waar inwoners en bedrijven van Zoetermeer terecht kunnen met hun vragen en voor de aanvraag van producten en diensten zoals een paspoort, rijbewijs of vergunning. Meer informatie over de verbetering van de dienstverlening is te vinden op de gemeentelijke website.