European Union



Brussel, 12 december 2008

Europese Commissie verheugd over toetreding van Zwitserland tot Schengengebied

Vanaf vandaag verdwijnen de controles aan de landgrenzen tussen Zwitserland en de 24 landen die al tot het Schengengebied behoren. Tegelijkertijd treedt Zwitserland toe tot het Dublinsysteem, dat bepaalt welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een asielverzoek.

De voorzitter, José Manuel Barroso, verklaarde: "Ik feliciteer Zwitserland, het Europese voorzitterschap en alle lidstaten met deze uitbreiding van het Schengengebied. Mijn complimenten aan Zwitserland. Schengen staat voor het overwinnen van obstakels voor eenheid, vrede en vrijheid in Europa en tegelijkertijd voor extra veiligheid. Vandaag heeft Zwitserland opnieuw laten zien dat het in het belang van de Zwitserse bevolking nauw met de Europese Unie wil samenwerken."

Vicevoorzitter Jacques Barrot, belast met justitie, vrijheid en veiligheid, zegt: "Vandaag is een belangrijke dag voor de betrekkingen tussen de EU en Zwitserland. Het doet mij genoegen dat de burgers van de Unie en die van Zwitserland kunnen profiteren van het gebied zonder binnengrenzen, dat vanaf vandaag 25 landen telt. Mijn complimenten aan Zwitserland voor deze prestatie. Ik ben ook blij dat Zwitserland toetreedt tot het Dublinsysteem: ik ben ervan overtuigd dat dit zal helpen asielzoekers in Europa nog beter te beschermen."

Na de uitbreiding van het Schengengebied met negen nieuwe lidstaten (Estland, Tsjechische Republiek, Litouwen, Hongarije, Letland, Malta, Polen, Slowakije en Slovenië) op 21 december vorig jaar, treedt nu Zwitserland toe. Dit zal een positief effect hebben op de ontwikkeling van de grensregio's, het toerisme en de infrastructuur. Bonafide reizigers kunnen sneller en gemakkelijker tussen de lidstaten van het Schengengebied en Zwitserland heen en weer reizen. Onderdanen van derde landen kunnen met een Schengenvisum reizen en hebben niet langer verschillende nationale visa nodig.

Om te kunnen toetreden, moest Zwitserland eerst worden aangesloten op het Schengeninformatiesysteem, waarmee gegevens kunnen worden uitgewisseld over gezochte en vermiste personen en personen die niet mogen worden toegelaten, en over verloren en gestolen voorwerpen. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben in november vastgesteld dat Zwitserland aan alle criteria voldeed.

De Commissie is ervan overtuigd dat de Zwitserse autoriteiten alles in het werk zullen stellen om ervoor te zorgen dat de controles op luchthavens volgens plan in maart 2009 kunnen worden afgeschaft.

Er is een pragmatische oplossing gevonden voor de grens tussen Zwitserland en Liechtenstein, en de Commissie verwacht dat de ratificatieprocedures voor het Protocol over de deelneming van Liechtenstein binnenkort worden afgerond zodat Liechtenstein eind 2009 (na toetsing) lid kan worden van Schengen.

Zwitserland neemt ook het Dublinacquis over. De Commissie heeft op 3 december een wijziging van de Dublin- en de Eurodac-verordening voorgesteld om asielzoekers meer bescherming te bieden en het Dublinsysteem effectiever te maken. Deze voorstellen staan in het teken van het streven naar een gemeenschappelijk Europees asielstelsel met een zeer hoog beschermingsniveau voor asielzoekers en personen die internationale bescherming genieten, waar Zwitserland nu ook aan deelneemt.

Meer informatie over de werkzaamheden van vicevoorzitter Barrot is te vinden op zijn website:

http://www.ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/index_fr.htm