Ingezonden persbericht

Nederland naar top met ICT-voorzieningen voor wetenschap

Nederland moet naar de top met ICT-voorzieningen voor de wetenschap. Dat is de conclusie die ICTRegie vandaag heeft voorgelegd aan minister Plasterk van OCW, staatssecretaris Heemskerk van EZ en directeur De Visser van NWO. In het op verzoek van deze partijen opgestelde rapport 'Towards a competitive ICT infrastructure for scientific reseach in the Netherlands' geeft ICTRegie vier dringende aanbevelingen om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke voorzieningen verder worden versterkt en internationaal concurrerend blijven. Dat is goed voor de excellentie in de wetenschap, en daarmee voor de ontwikkeling van de kenniseconomie.

Het advies is opgesteld op verzoek van OCW, mede namens EZ en NWO, naar aanleiding van een verkenning die ICTRegie in februari aan de minister van OCW had aangeboden. De vier kernaanbevelingen zijn:

- Breng alle nu nog versnipperde activiteiten en verantwoordelijkheden onder één dak, namelijk onder SURF.
- Voorzie in een 'structureel' budget van 62,5 miljoen euro op jaarbasis voor de voortdurende innovatie van de ICT infrastructuur voor de wetenschap.
- Richt een e-science onderzoekscentrum op, samen met universiteiten en NWO.
- Ga voor een sleutelpositie in Europa door een Europees knooppunt in te richten en te huisvesten (samen met Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje).

Het advies is tot stand gekomen in intensieve interactie met alle betrokken partijen, waaronder met name de stichting Nationale Computer Faciliteiten (NCF), supercomputerbeheerder SARA in Amsterdam en SURF in Utrecht.

Minister Plasterk nam het advies met genoegen in ontvangst en reageerde positief op de samenwerking van alle betrokken partijen aan het rapport. Het kabinet zal begin volgend jaar met een beleidsreactie komen.

Staatssecretaris Heemskerk achtte het advies ondersteunend aan de op zich al sterke positie die Nederland heeft als ICT-land en de aantrekkingskracht die het daarmee heeft op buitenlandse bedrijven.

In zijn presentatie benadrukte Gerard van Oortmerssen, de directeur van ICTRegie, het toenemende belang van deze voorzieningen en van de bijbehorende kennisontwikkeling. Het wetenschappelijk onderzoek verandert, en niet alleen in de exacte disciplines. De exponentieel toenemende gegevensstromen die om opslag, toegankelijkheid en uitwisseling en vooral analyse vragen, de nieuwe manieren om complexe, grootschalige problemen (zoals klimaatverandering) op basis van computermodellen door te rekenen bieden geheel nieuwe onderzoeksmogelijkheden.

Als onderdeel van de aanbieding werden in korte lezingen voorbeelden gegeven van die toepassingen door prof. Henk Dijkstra (Universiteit Utrecht) en prof. Gert Vriend (Radboud Universiteit).

ICTRegie
ICTRegie (www.ictregie.nl) vergroot de Nederlandse innovatiekracht door versterking van de ICT-kennisinfrastructuur en verbetering van de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen. ICTRegie is in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in 2005 opgericht. Het regieorgaan wordt ondersteund door NWO in samenwerking met SenterNovem.