Openbaar Ministerie


* >Eerste terechtzitting in strafproces Easy Life Investments

Eerste terechtzitting in strafproces Easy Life Investments

12 december 2008 - Functioneel Parket

In beslag genomen auto's Easy Life

Twee hoofdverdachten in het strafrechtelijk onderzoek naar het Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life staan maandag 15 december a.s. bij de rechtbank in Den Bosch terecht in een zogenoemde pro forma zitting. Het tweetal, een 50-jarige man uit Helmond en een 35-jarige man uit Heeze, is in september aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Het onderzoek door de FIOD- ECD richt zich op verduistering, oplichting en deelneming aan een criminele organisatie door Easy Life Investments BV en haar bestuurders. Ongeveer 500 gedupeerden kochten ieder voor tenminste 50.000 euro aan obligaties. Easy Life garandeerde de beleggers een hoge rente van 9 procent.

Het beleggingskantoor richtte zich onder andere op particulieren die de overwaarde van hun eigen woning dachten te beleggen. Het geld zou in de Verenigde Staten worden geïnvesteerd in het afkopen van waardevolle levensverzekeringen. Vermoedelijk is minder dan een kwart van in totaal 42 miljoen euro belegd in levenpolissen, ook wel bekend als Amerikaanse ` Life Settlements'.

Een groot deel van het ingelegde vermogen is vermoedelijk door de verdachten uitgegeven aan onroerend goed in Nederland, Spanje en Egypte, salarissen, hoge bonussen en provisies, een exclusief wagenpark met zeer dure voertuigen, een boot en representatiekosten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft beslag gelegd op een grote hoeveelheid waardevolle goederen.

Het beleggingskantoor Easy Life is inmiddels failliet verklaard. Ook een van de hoofdverdachten is persoonlijk failliet verklaard. Tijdens een informatiebijeenkomst in oktober zijn de honderden beleggers van Easy Life door het OM en de FIOD- ECD gewaarschuwd dat de kans om iets van hun geld terug te zien zeer gering is.