Hervorming van de Civiele Veiligheid: Newsletter en website uit de startblokken

15/12/2008 12:59

FOD BINNENLANDSE ZAKEN - CCIC

Newsletter en website voor de hervorming van de Civiele Veiligheid

De website van de hervorming van de Civiele Veiligheid (www.hervorming-civiele-veiligheid.be) is nu online.

Deze hervorming is een prioriteit voor de FOD Binnenlandse Zaken die zowel de burger als de professionele hulpverlener op duidelijke en transparante wijze wilt informeren. Op deze website zal men geactualiseerde informatie over de hervorming kunnen raadplegen (vooruitgang van de werkgroepen, concrete realisaties, lijst met vragen en antwoorden, planning van de nog uit te voeren stappen,-). De burger en het personeel zullen hierdoor de werkzaamheden stapsgewijs kunnen volgen en met deze complexe materie vertrouwd geraken.

Momenteel is de website van de hervorming gekoppeld aan die van de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid. De inhoud van de website over de hervorming bestaat uit twee grote delen:

* een deel « Burger » met een meer algemene inhoud ;

* een deel « Operationeel » met een eerder technische en specifieke inhoud bestemd voor de beroepsmensen (agenten van de Civiele Bescherming, de beroeps- en vrijwillige brandweerlieden, maar ook de lokale autoriteiten).

De inhoud van deze website zal in de loop van de tijd aangevuld worden naargelang de vorderingen van de verschillende werkgroepen betrokken bij de hervorming.

Intussen bestaat er ook een nieuwsbrief die onze partners (brandweerlui, agenten van de Civiele Bescherming, burgemeesters,-) evenals alle geïnteresseerden online op eenvoudige wijze op de hoogte brengt van de laatste nieuwigheden rond de hervorming. Binnen de cel hervorming van de Civiele Veiligheid werd ook een woordvoerster aangeworven: zij vormt voortaan het enige contactpunt voor al onze partners. Woordvoerster: Nadia Benini (+32/478.77.03.64)

De website is momenteel beschikbaar in het Frans en in het Nederlands. Een Duitstalige versie wordt binnenkort online gezet.

De hervorming in het kort

De hervorming van de Civiele Veiligheid betreft de hulpdiensten (namelijk de brandweer en de operationele diensten van de Civiele Bescherming). Het gaat dus om niet-politionele veiligheid. Deze hervorming strekt ertoe :

* de hulpverlening aan de bevolking te optimaliseren;

* de veiligheid van de burgers te vergroten door de snelste adequate hulp aan te bieden

* een beter werkkader te bieden aan de leden van de hulpdiensten en een verhoogde veiligheid op de werkvloer te garanderen (opleiding, materieel, werkprocedure...).

Daarnaast zal de hervorming van de Civiele Veiligheid de weg vrijmaken voor :

* een budgettaire optimalisering voor iedereen ;

* een herwaardering van het administratief en geldelijk statuut van de beroeps- en vrijwillige brandweerlieden ;

* grotere vakbekwaamheid inzake Civiele Veiligheid voor snelle en optimale interventies.

De Minister van Binnenlandse Zaken en zijn administratie zetten hun inspanningen dus verder voor een betere bescherming van de burgers en betere werkomstandigheden voor het operationele personeel van de Civiele Veiligheid.

Perscontact :

Nadia Benini

Woordvoerster van de hervorming

0478 77 03 64

nadia.benini@ibz.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel