LLiNK

Rotterdam, 1 december 2008

-PERSBERICHT-

LLiNK Warzone Palestina; oorlogskinderen op zoek naar verbroedering

Sliman Abu Amar, een Palestijn die naar Europa vluchtte en Esther Hertog, een Joodse die in het Israëlische leger diende, wonen nu allebei in Nederland. Samen reisden ze voor LLiNK Warzone terug naar Israël en Palestina, op zoek naar de verbroedering. Ze spreken met jongeren die het conflict tussen beide landen beu zijn en met gekwetste kinderen die geen oorlog meer willen. Maar er zijn er ook die als Kaïn en Abel willen blijven leven, al zullen ze tot in lengte van dagen dezelfde schoot moeten delen.

Stenenregen
Sliman en Esther proberen in deze LLiNK Warzone vooral een beeld te krijgen van het alledaagse leven van de kinderen van Israël en Palestina. We maken kennis met Morwan Sharif uit de oude binnenstad van Hebron. Hij gaat elke dag met angst in zijn hart naar school, omdat hij via grote ijzeren hekken, een betonnen muur en een militaire post moet lopen. Hier wordt hij regelmatig door Joodse kolonisten met stenen bekogeld. Ook schieten de Israëlische soldaten soms op hem. Esther en Sliman moeten ook een stenenregen doorstaan, wanneer zij, vanaf het dak van een Palestijnse woning in Hebron, in contact proberen te komen met Joodse kolonisten, die een huis bovenop het pand van het Palestijnse gezin hebben gebouwd. De moeder van het gezin verloor tot tweemaal toe een baby. Het eerste kind stierf bij de geboorte, omdat de kolonisten de ambulance niet doorlieten. De tweede keer kreeg ze een spontane miskraam toen zij zeven maanden zwanger was. De kolonisten gooiden toen een traangasgranaat in haar slaapkamer.

Zelfmoordaanslagen
In een vluchtelingenkamp bij Bethlehem, zittend op zijn oude lederen bank, kijkt de vader van Ayat El-Akhras naar haar foto op het beeldscherm van zijn mobiel. Zij was 17 jaar toen zij zich opblies in een supermarkt in Jeruzalem. 'Ayat was zo mooi,' verzucht hij. 'En zo moedig. Zij zat vol verdriet over wat de Israëliërs ons aandoen. Ze hadden zo veel vrienden van haar gedood. Zij zocht vergelding. Maar zo heb ik haar niet opgevoed. Welke vader wil nu dat zijn dochter zich met bommen laat ontploffen?' In het roemruchte vluchtelingenkamp Jenin schrijft Mohammed Abu Sareyeh (12) een brief vol vragen aan Joodse kinderen in Tel Aviv. Aan de muur van de woonkamer hangen metersbrede posters waarop Mohammeds broer Mustafa meerdere keren staat afgebeeld, met zijn machinegeweer in de aanslag. Mustafa (19) schoot zijn machinegeweer leeg op een paar Israëliërs in de stad Afula, waarbij hij zelf ook om het leven kwam. Aan de muur hangen ook portretten van Arafat en Sadam Hussein. Sadam Hussein beloonde de familie van elke Palestijnse zelfmoordenaar met 50.000 Amerikaanse dollars. Mohammed wil niet dezelfde weg op als zijn broer. Hij probeert via het Windows Project van War Child in contact te komen met Israëlische kinderen die ook geen oorlog meer willen. Op zijn beurt wil hij vragen van Joodse kinderen beantwoorden.

Verbroederingprojecten
War Child vecht met speciale 'verbroederingsprojecten' voor vrede tussen de kinderen in Israël en Palestina, maar de haat en tegenstand is groot. Het werk van War Child is extra lastig door 'The Wall', de betonnen muur die Israël rondom het oude Palestina bouwt en de vele road blocks, die op elk moment, waar dan ook, door de Israëli's worden opgezet en voor veel frustratie en vertraging zorgen.

LLiNK Warzone is mede tot stand gekomen door het NCDO.

LLiNK Warzone Palestina, dinsdag 16 december 23:20 uur Ned 2

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


Noot voor de redactie,

LLiNK