FNV


* Demonstratie Straatsburg

Meld u hier aan en demonstreer mee op 16 december 2008

Demonstratie op dinsdag 16 december in Straatsburg

Wilt u ook betere rechten en niet meer uren?

Meld u hier aan en demonstreer met ons mee op 16 december 2008

Er vertrekken bussen uit alle delen van het land. De vertrektijden van de bussen zullen ongeveer zijn:
* vanuit de noordelijke provincies (Den Helder, Leeuwarden, Groningen) al om 02.00 uur,
* vanuit midden Nederland (Amsterdam, Zwolle, Enschede) rond 03.30 uur,
* op de lijn Rotterdam, Arnhem, Nijmegen rond 05.00 uur,
* vanuit Vlissingen om 05.30 uur,
* op de lijn Breda, Den Bosch, Eindhoven rond 06.00 uur,
* vanuit Zuid-Limburg rond 07.00 uur.

Verwachte aankomsttijd in Straatsburg is 12.30 uur. De demonstratie start om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Rond 17.00 uur vertrekken de bussen weer uit Straatsburg.

Omdat u waarschijnlijk vrij moet nemen van uw werk voor deelname aan deze demonstratie, betaalt de FNV aan deelnemende FNV-leden een stakingsuitkering. In de bussen ontvangt u op de heen- en terugreis een lunchpakket en is koffie, thee en dergelijke verkrijgbaar.

Op het door u opgegeven e-mailadres ontvangt u enkele dagen voor 16 december nadere informatie over de reis naar Straatsburg, de precieze opstapplaatsen en vertrektijden.

Wilt u ook betere rechten en niet meer uren?

Meld u hier aan en demonstreer met ons mee op 16 december 2008

Waarom gaat de FNV demonstreren in Straatsburg?

Betere rechten, niet meer uren! Op 9 juni 2008 besloot de Europese Raad van Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de lidstaten dat de Europese regeling over arbeidstijden versoepeld kan worden. Met dit voorstel heeft iedere lidstaat de mogelijkheid om af te wijken van de Europese gemiddelde werkweek van 48 uur.

Willen wij terug naar de vijftiger jaren van de vorige eeuw, waarin we gedwongen konden worden tot werkweken van 60 uur? Moet onze beschikbaarheid voor de werkgever verruimd worden tot 65 uur per week? Nee, wij moeten ook zorgen voor ons gezin. Werk en privé moeten goed gecombineerd kunnen worden. Een langere werkweek past daar absoluut niet in.

Minister Donner gaat mee met het voorstel van de Raad, sterker nog, hij heeft er zijn handtekening al ondergezet. Wij niet. Wij zijn tegen dit voorstel, waarin weer de werkgevers over de rug van werknemers op hun wenken worden bediend! Nu moeten werknemers weer langer werken, dan moeten ze weer flexibeler inzetbaar zijn, dan wordt er weer geknabbeld aan de arbeidsvoorwaarden. De grens is bereikt!

En daarom gaan we met 10.000 collega's uit heel Europa naar Straatsburg om duidelijk te maken dat onze ministers een verkeerd besluit hebben genomen. Wij laten onze tanden zien en keren onze rug naar Ministers en werkgevers die werknemers verder willen uitbuiten. Wij willen niet terugkeren naar de vorige eeuw! We gaan naar Straatsburg want daar vergadert het Europees Parlement over de Arbeidsijdenrichtlijn.

Wij willen een sociaal Europa met bescherming van werknemersrechten, zoals deugdelijke arbeidstijden, gelijk loon voor gelijk werk. Kortom gewoon de zekerheid van een goede baan.

Deze actie is de aftrap van een lange reeks van demonstraties en acties tot de Europese verkiezingen in juni 2009. De Europese vakbeweging vertegenwoordigt meer dan 60 miljoen werknemers. We gaan onze stem voor een sociaal Europa laten horen en duidelijk maken dat de interne markt niet ten koste mag gaan van de bescherming van consumenten en werknemers.

We vragen het Europees Parlement om het besluit van de ministers tegen te houden en onze werknemersrechten te beschermen in plaats van af te breken!

Dit kunnen we niet alleen. We hebben uw hulp nodig om samen met ons in Straatsburg te demonstreren. Ik reken op u om onze stem over onze banen te laten zien en horen in Straatburg!