Gemeente Geldermalsen

Raadsvergadering december 2008

9 december 2008 - Graag attenderen wij u op de laatste raadsvergadering van dit jaar op dinsdag 16 december. Aanvang 20.00 uur. Hieronder een toelichting op een aantal agendapunten. U vindt de complete agenda op deze website bij tabblad > gemeentebestuur > gemeenteraad > vergaderingen > 16 december 2008

Garantstelling Stichting Heerlijkckheyt Gellicum

De Stichting Heerlijkckheyt Gellicum zet zich in voor het realiseren van een gemeenschapsvoorziening (dorpshuis) in de kern Gellicum. Het gemeentebestuur steunt dit initiatief van harte en heeft naast planologische medewerking ook al een financiële bijdrage van maximaal 50.000,-- toegezegd. De stichting is druk bezig met het aanboren van allerlei subsidiebronnen. Een subsidieaanvraag bij de provincie Gelderland in het kader van de subsidieregeling Vitaal Gelderland lijkt kans van slagen te hebben. De provincie stelt echter als voorwaarde, dat de dekking voor het nog resterende financiële tekort geregeld moet zijn. Daarover heeft de stichting nog geen zekerheid, omdat er nog verschillende aanvragen bij allerlei fondsen in behandeling zijn. Om de provinciale subsidie toch binnen te kunnen halen moet de stichting voor het resterende deel een banklening afsluiten. Dat is weer alleen mogelijk, wanneer de gemeente Geldermalsen garant wil staan voor de aflossing. Het college stelt de gemeenteraad voor om, onder een aantal voorwaarden,die garantstelling goed te keuren. Het gaat hierbij om een bedrag van maximaal 22.250,--.

Afwijzing burgerinitiatief Wonen met groen in een kindvriendelijke buurt

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in principe medewerking te verlenen aan een project van de Stichting Startblok met als doel het realiseren van een aantal starterswoningen aan het Laageinde en de Leliestraat in de wijk Tuindorp te Geldermalsen. De heer J.P.N. Timmerman, woonachtig in deze wijk, heeft in april 2008, door middel van een ingediend burgerinitiatiefvoorstel, de gemeenteraad opgeroepen breder te kijken dan alleen naar woningbouw en eerst een integrale ruimtelijke visie voor zowel Tuindorp als haar directe omgeving te ontwikkelen. Pas daarna zou zijns inziens een definitief besluit over woningbouwprojecten kunnen worden genomen. De gemeenteraad heeft besloten het burgerinitiatiefvoorstel niet in behandeling te nemen. Tegen dit besluit heeft de heer Timmerman een bezwaarschrift ingediend. Het college stelt de gemeenteraad, overeenkomstig het advies van de commissie voor bezwaarschriften, voor het bezwaarschrift ongegrond te verklaren en te blijven bij het eerder ingenomen standpunt. Het verzoek van de heer Timmerman richt zich hoofdzakelijk op de voorgenomen plannen van de Stichting Startblok waaraan formele procedures met waarborgen van inspraak en bezwaar en beroep gekoppeld zijn. Daar waar in het burgerinitiatiefvoorstel wordt opgeroepen te kijken naar de verkeersveiligheid op en rond schoolroutes en bij schoolomgevingen zijn in de Mobiliteitsvisie al kaders vastgelegd, waaraan het college verder uitvoering zal geven.

Vaststelling Mobiliteitsplan

Hoe moet het in de verre toekomst met alle verkeersstromen in onze gemeente en dan in het bijzonder in en rond de kern Geldermalsen? Gelet op de steeds toenemende verkeersdruk en ook andere wensen van de deelnemers aan het verkeer (denk bijvoorbeeld aan de toerist), is dit geen vraag die een gemeentebestuur voor zich uit kan schuiven. Het spreekwoord luidt niet voor niets regeren is vooruitzien. Vandaar dat de afgelopen maanden is gezocht naar mogelijke oplossingen voor te verwachten knelpunten. Er is echter nog een andere reden om nu al samen met inwoners, belangenverenigingen en instellingen de toekomstrichting te gaan bepalen. Bij het verder uitwerken van grote projecten als de nieuwbouwwijk De Plantage, de herinrichting van de Stationsomgeving en niet te vergeten het Centrumplan Geldermalsen is het noodzakelijk dat er inzicht is hoe in die toekomst verkeersstromen zullen gaan lopen en bijvoorbeeld ook waar het vraagstuk van het parkeren wordt opgelost.

In het concept Mobiliteitsplan 2020 zijn allerlei gedachten uitgewerkt. Dit plan is de laatste maanden uitgebreid onderdeel geweest van het publieke debat. Veel inwoners hebben hieraan deelgenomen, door 76 van hen is een formele zienswijze ingediend. Naar aanleiding van de ontvangen reacties is het concept Mobiliteitsplan op een aantal onderdelen gewijzigd. Zo is de passage over een mogelijke afsluiting van met de Randweg kruisende wegen aangepast.

De gemeenteraad wordt voorgesteld het gewijzigde concept Mobiliteitsplan 2020 vast te stellen. Het gaat hier om de vaststelling van zogenaamde wensbeelden, niet meer en niet minder. Deze wensbeelden zijn richtinggevend, maar nog niet hard. In de verdere uitwerking is de komende jaren voldoende ruimte voor een interactieve invulling van de verschillende deelprojecten samen met de bevolking en belangengroeperingen. Er is dus nog ruimte voor het anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en ruimte voor bezwaar en beroep. Het Mobiliteitsplan wordt uitgewerkt in jaarlijkse actieprogrammas die door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld. Het plan wordt elke vier jaar opnieuw kritisch tegen het licht gehouden en zonodig bijgesteld.

Voortgangsrapportage Multifunctioneel Centrum Geldermalsen

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor onderhandelingen met de woningcorporatie Kleurrijk Wonen (voorheen Betuws Wonen) aan te gaan over het gezamenlijk realiseren van een MFC. De commissie Samenleving kan zich in meerderheid in dit voorstel vinden, mits aan het opgestelde programma van eisen geen concessies worden gedaan. Daarnaast wordt de gemeenteraad gevraagd zich duidelijk uit te spreken over de financiële kaders waarbinnen deze onderhandelingen mogen worden gevoerd.

Vaststellen Eindejaarsnota 2008

In de Eindejaarsnota wordt ieder jaar een tussenbalans opgemaakt met betrekking tot het lopende begrotingsjaar. Op basis van de financiële cijfers tot en met medio oktober 2008 verwacht het college van burgemeester en wethouders dat dit begrotingsjaar uiteindelijk een positief saldo van 247.252,-- gaat opleveren. Dat ziet er dus mooi uit, maar het college waarschuwt tegelijkertijd voor mogelijke grote tegenvallers in de verschillende beheerplannen, zoals het wegenbeheerplan en het groenbeheerplan. Om deze reden - en ook gelet op de kredietcrisis die ongetwijfeld ook de gemeente zal raken - stelt het college de gemeenteraad voor het eerder genomen besluit om het OZB-tarief niet te verhogen in heroverweging te nemen. Wat dit laatste betreft heeft de commissie Bestuur en Middelen aangegeven, dat het college hiervoor dan een concreet voorstel moet indienen. Het college beraadt zich hierover op dinsdag 9 december a.s.

Initiatiefvoorstel kangoeroewoningen

Met dit initiatiefvoorstel wil de fractie van de PvdA inwoners de mogelijkheid bieden om een kangoeroewoning te bouwen of een bestaande woning om te bouwen tot kangoeroewoning.
Kangoeroewoningen zijn twee aan elkaar gekoppelde, zelfstandige woningen of wooneenheden met een
inpandige verbinding. Het gaat doorgaans om een hoofdwoning (de kangoeroe) gekoppeld aan een kleinere wooneenheid (de buidel). Door het gebruik van kangoeroewoningen wordt het voor ouderen mogelijk om bij hun kinderen te gaan wonen. Hierdoor worden ze betrokken bij het gezinsleven van hun kinderen en kan mantelzorg op het moment dat dat nodig is op een makkelijke manier plaatsvinden. In Geldermalsen wordt op dit moment in nieuwe bestemmingsplannen alleen een vrijstellingsregeling opgenomen voor mensen die aantoonbaar mantelzorg nodig hebben. Mantelzorg wordt in deze regeling gedefinieerd als: het bieden van zorg aan een ieder die hulpbehoevend is op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, op vrijwillige basis en buiten organisatorisch verband. Deze regeling houdt dus geen rekening met ouderen die graag op voorhand al bij hun kinderen willen wonen, ook al hebben ze op dat moment nog geen zorg nodig. Daarnaast biedt dit voorstel voor jongeren die moeite hebben met het vinden van een betaalbare woning de mogelijkheid om tijdelijk op een zelfstandige manier bij hun ouders te blijven wonen. Op deze manier kan dus de periode dat ze op zoek zijn naar een geschikte (starters)woning worden overbrugd. Wanneer de gemeenteraad dit voorstel onderschrijft zal het vervolgens door middel van verschillende formele procedures in de verschillende bestemmingsplan moeten worden verankerd.