Vrije Universiteit Amsterdam

DNA profielen van maagkanker


* Startdatum16-12-2008


* Tijd13.45


* LocatieAula


* TitelDNA profielen van maagkanker


* PlaatsAula


* SprekerT.E. Buffart


* Promotorprof.dr. G.A. Meijer prof.dr. C.J.H. van de Velde


* OnderdeelVU medisch centrum


* WetenschapsgebiedMedisch


* EvenementtypePromotie

In het proefschrift van Tineke Buffart is onderzocht welke patronen van DNA afwijkingen ten grondslag liggen aan verschillen in klinisch gedrag en overleving van de patiënt. Zij toont onder andere aan dat enkele relatief weinig voorkomende chromosoomafwijkingen in maagkankers, zoals verlies van chromosoom 5q en 14q, een goede prognose geven voor de patiënt.

Ondanks de afname van het aantal maagkankerpatiënten is het wereldwijd nog steeds de op een na meest voorkomende oorzaak van sterfte aan kanker. Kennis over de moleculaire pathogenese van maagkanker is beperkt. Meer inzicht in de biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van maagkanker is belangrijk voor de ontwikkeling van preventieve maatregelen, voor het vinden van markers voor vroege opsporing van maagkanker, voor betere classificatie van maagkanker in relatie tot de therapiekeuze en voor het vinden van nieuwe aangrijpingspunten voor nieuwe geneesmiddelen met als doel de sterfte door maagkanker te reduceren.

Maagkanker ontstaat door genetische en epigenetische veranderingen die leiden tot ontregeling van cruciale biologische processen in de cel. Genetische veranderingen leiden vaak tot verlies of toename van delen van een chromosoom of zelfs hele chromosomen in tumorcelkernen. Dit kan leiden tot het activeren van oncogenen (genen die celdeling stimuleren) en het uitschakelen van tumorsuppressor genen (genen die celdeling remmen). Er is grote variatie in maagkankerpatiënten wat betreft tumor type en genetische en omgevingsfactoren. Daarom ontwikkelt maagkanker zich bij verschillende patiënten niet volgens precies hetzelfde biologische mechanisme, wat kan leiden tot verschillen in kenmerken en klinisch verloop.